ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Adoptionskön växer

Maria Forsström · 5 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Johan och Elna Axelsson är införstådda med att det kanske inte blir något syskon till Jakob. ”Men vi hoppas fortfarande”, säger de. 

Johan och Elna Axelsson är införstådda med att det kanske inte blir något syskon till Jakob. ”Men vi hoppas fortfarande”, säger de.  Foto: Klara Leo


Ökat intresse och färre barn att adoptera förlänger väntetiden

klar

Artikellänk är kopierad

Köerna för att få adoptera barn växer lavinartat. Hittills i år har det till Adoptionscentrum inkommit nästan 50 procent fler ansökningar än under 2005.– Väntetiderna har blivit dramatiskt längre. Det har blivit ett mycket större och ökande intresse i hela världen. Adoptionsländerna måste värja sig, det finns helt enkelt inte tillräckligt många barn, säger Inga Näslund, pressekreterare på Adoptionscentrum.

Stora länder som Tyskland och Spanien har fått upp ögonen för adoption, och flera av adoptionsländerna har fått bättre ekonomi vilket tillåter inhemska adoptioner.– I flera afrikanska länder finns inga resurser och organisationer för adoption, säger Inga Näslund.

Nyligen införde Kina stopp för ensamståendeadoptioner. Ensamstående tvingades byta till ett land som tillåter det. I den kön sköts de som redan stod i kö, men med kortare tid, bakåt i kön. Varje lands beslut ger dominoeffekter på andra länder, till sist blir det oundvikligt att en familj i Sverige blir utan barn.

”Vi hoppas på ett syskon”

Elna och Johan Axelsson står i adoptionskö för att få ett syskon till Jakob, 2,5, och är mycket medvetna om situationen.

Jakob kom till Sverige från Vietnam för ganska exakt två år sedan, och då gick det under omständigheterna väldigt fort: ett års väntan hemma för utredning, och ett halvårs kö i Vietnam.Nu ser det annorlunda ut.

– Vi har väntat i ett och ett halvt år och räknar med ett år till innan vi får skicka papper till ett land, och hur lång tid det tar där vet man inte. Den totala väntetiden är väldigt odefinierad, säger Elna Axelsson.

Än så länge är den rekommenderade åldersgränsen för adoption 45 år. Elna och Johan Axelsson är 43 och 42.

– Så vi har lite tid på oss än, men en hemutredning gäller bara i två år och när de passerat måste man göra en ny. Då kanske åldersgränsen sänkts och det är stopp och belägg.

De är införstådda med och beredda på att det kanske inte blir något syskon till Jakob.– Men vi vill inte tro det riktigt än, utan hoppas fortfarande.    

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro