ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Adressfel kan fälla Malmöpolitiker

Andreas Jelvefors · 29 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Malmö kommunfullmäktiges ordförande bor i Höör

klar

Artikellänk är kopierad

Kjell-Arne Landgren
Kjell-Arne Landgren

Kommunpolitiker måste bo i den kommun de representerar. Malmö kommunfullmäktiges ordförande bor sedan flera år i Höör. Nu kan han tvingas avgå.Kjell-Arne Landgren (s) är ordförande för Malmös högsta beslutande organ. Enligt kommunallagen ska han därmed bo i Malmö. I själva verket har Kjell-Arne Landgren fru och gård strax väster om Höör. Men han bedyrar att han inte bor där.– Jag bor inte med min fru. Jag är skriven och bor i Malmö.

För tre år sedan flyttade han från Oxie i Malmö kommun. Han köpte lantbruksfastigheten utanför Höör tillsammans med sin fru. Där folkbokförde hon sig. Landgren skrev sig fem mil därifrån, i en lägenhet i Malmö.– Min fru bor i Höör, men jag använder huset främst som sommarbostad, säger han.

Så du är på din gård, där din fru är skriven, enbart på somrarna?– Nej, naturligtvis är jag i Höör året runt. Ungefär en tredjedel av tiden är jag där.

När Metro ringer igen och ber Landgren att noggrannare precisera hur mycket han bor i Höör, säger han:  – Tidigare sa jag en tredjedel av tiden. Men vad jag menar är en tredjedel av fritiden.

Om Landgrens egna uppgifter stämmer pekar reglerna ändå på att han ska vara skriven i Höör, enligt Lars Tegenfeldt, rättslig expert på Skatteverket.

Om Kjell-Arne Landgren följer Skatteverkets regler kan han tvingas avbryta sin politiska karriär i Malmö och gå miste om arvodet på drygt 200 000 kronor per år. Han tycker inte att frågan om folkbokföringsort är relevant för uppdraget som Malmö kommunfullmäktiges ordförande.– Det är aldrig någon som har klagat på hur jag utfört mina uppdrag i Malmö eller på annat håll.

Han välkomnar en dialog med Skatteverket kring hur det förhåller sig med hans boende.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro