ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Adriatiska badpärlor

Johan Öberg · 3 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Grado och Rovinj. Två pärlor i adriatiska havet.

Grado och Rovinj. Två pärlor i adriatiska havet.


klar

Artikellänk är kopierad

MEDELHAVSBAD. Adriatiska havet, den smala remsa av Medelhavet som sträcker sig norrut mellan den italienska stöveln och Slovenien, Kroatien och Makedonien, bjuder på många sköna bad- och semesterupplevelser. Här är två godbitar i norr.

Grado, Italien

För barnfamiljer – väldigt långgrunda stränder

Allra längst i norr ligger den här italienska badorten, som en gång var österrikisk och där man fortfarande hör mer tyska än italienska under badsäsongen. Ändå känns Grado behagligt italiensk. I gamla stans bilfria kringelkrokiga gränder hänger det tvätt från fönstren och överallt syns historiens spår – den gamla katedralen med arabiska influenser, flera romerska ruiner och bostäder i ombyggda vakttorn från 500-talet. I den skyddade hamnen lägger fiskebåtarna till på morgonen och någon timme senare hittar man fångsterna i den fina saluhallen och på lunchmenyerna. Eftersom det kostar att över huvud taget vara på stranden solar många på den skyddsvall av stenbumlingar som lagts ut framför strandpromenaden. På själva sandstranden är sektionerna förvillande lika – en port där man betalar inträde, rader av individuella omklädningsrum, solstolar och parasoller på räta linjer och packat med folk. Varje sektion avdelas med en lång stenpir, där det ofta inte är dykdjup ens längst ut – här är havet väldigt långgrunt.

Rovinj, Kroatien

För nykära – och det finns nudistbad i närheten

Staden ligger vid kusten i regionen Istrien i norra Kroatien och kvalar in som en av Europas charmigaste småstäder, en plats man inte får missa. Den lilla staden bjuder på romantisk venetiansk arkitektur som packats tätt, tätt på en liten udde, krönt av en reslig kampanil liknande den på Markusplatsen i Venedig. På många håll går husen direkt ner i havet. I de trånga gränderna upp mot kyrkan trängs konstnärsateljéer med små delikatessaffärer, som säljer lokal olivolja, inläggningar, vin och tryffel, och med en rad souvenirbutiker. I det som en gång var fiskehamn är det skönt att ta en espresso eller en hemlagad glass och titta på segelbåtarna, som blir allt fler – att hyra båt i den kroatiska skärgården är populärt och många österrikare har sina båtar här året om. Det går att bada från vassa klippor inne i gamla stan. Men annars är det de talldoftande öarna några minuters båtresa bort som gäller för badsugna, som här finner havsslipade klapperstensstränder. Några kilometer norrut finns Kroatiens största nudistbad.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro