ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Advokat i Fittjafallet: Dödshot har riktats mot samtliga åtalade

Karl Enn Henricsson · 7 Jan 2018
Uppdaterad 8 Jan 2018
De åtalade i Fittjafallet har hotats, enligt advokat Robin Grönvall.

De åtalade i Fittjafallet har hotats, enligt advokat Robin Grönvall. Foto: TT/Polisen


De fem männen som åtalades för inblandning i den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja friades helt av tingsrätten. Men de är ändå dömda av svenska folket och det har fått stora konsekvenser, enligt en av männens advokater: Jag vet att samtliga åtalade och även andra personer som figurerat i utredningen har utsatts för hot”.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan i september kunde Metro avslöja att tio män misstänktes för en våldtäkt som en kvinna anmälde den 14 augusti 2016. Åklagaren skrev av misstankarna mot fem av männen, men tre män åtalades för grov våldtäkt och två för medhjälp. Tingsrätten friade dock samtliga.

– Jag vet att samtliga åtalade och även andra personer som figurerat i utredningen har utsatts för hot. De har hängts ut med namn och adress på sociala medier, säger advokat Robin Grönvall, som försvarar den 23-årige man som åtalades för grov våldtäkt.

Är händelserna polisanmälda?

– Jag vet inte om hoten blivit anmälda, men det rör sig om mordhot.

Har säkerhetsåtgärder vidtagits?

– Jag vill inte kommentera det.

Advokat Jonas Granfelt, som försvarar den 19-årige man som även han åtalades för grov våldtäkt, har tidigare sagt att namn- och bildpubliceringar av de misstänkta på olika sidor är ”bekymmersamma”. Han berättade även att han planerade att kontakta Google för att få personuppgifter ”avindexerade” – att man inte längre får träff på de sidor där uppgifterna har publicerats.

De fem männen friades helt och i domen skrev tingsrätten bland annat: ”Det saknas tillräcklig bevisning som ger stöd för målsägandens uppgifter om vilka slags övergrepp hon utsattes för, var övergreppen har ägt rum och vem eller vilka som utsatt henne. Vid sidan av målsägandens uppgifter finns inte heller någon bevisning som självständigt talar för åklagarens påståenden mot de tilltalade”.

Rätten kritiserad även polisutredningen, vilket Metro tidigt uppmärksammade i flera artiklar, för bland annat bristande dokumentation och att den drog ut på tiden.

– Ett stort misstaget man gjort i den här utredningen är att man helt förutsättningslöst har gått på linjen att det har gått till så som målsäganden uppgivit, och sen har man ignorerat det som pekar för att det inte varit på det sättet, säger Robin Grönvall.

Han berättar att hans klient är glad över den friande domen, men säger:

– Han mår väldigt dåligt för hur de har målats ut i media under ärendets gång. Även om de är frikända tror svenska folket att de är skyldiga.

Han fortsätter:– Problemet är att vi som försvarare, när våra klienter sitter häktade med restriktioner, inte alls har möjligheten att kommunicera deras versioner till media. Då bryter vi mot de regler som finns. Det har gjort att målsägandens version stått helt oemotsagd inför allmänheten. Mitt råd är därför att man läser tingsrättens dom innan man bildar sig en uppfattning.

Åklagaren har överklagat den friande domen.

pil
Tidslinje: Fittjafallet

14 augusti 2016. En kvinna i 30-årsåldern anmäler att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja.

Hösten/vintern 2016: Sperma som säkrats på kvinnans kropp analyseras vid NFC, Nationellt forensiskt centrum, och kan matchas mot tre misstänkta gärningsmän – nu 19, 21 och 23 år gamla.

16 juni 2017: De tre männen häktas misstänkta för grov våldtäkt.

Sommaren 2017: Hela tio män misstänks formellt för inblandning i våldtäkten.

10 november 2017: De tre häktade männen åtalas för grov våldtäkt. En 22-årig man och en 29-årig man åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.

19 december 2017: Männen frias av tingsrätten.

Källa: Källa: Tingsrätten, åklagaren

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro