ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Advokat lanserar samtyckesapp – Massi Fritz varnar: "låter farligt"

Valerie Kaspersen, Annica Ögren · 25 Jun 2018
Uppdaterad 28 Jun 2018
I den nya "samtyckesappen" skrivs ett avtal mellan de inblandade parterna om samtycke till sex.

I den nya "samtyckesappen" skrivs ett avtal mellan de inblandade parterna om samtycke till sex. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/Sara Ravid


Advokaten Baharak Vaziri har lanserat en app där två personer som ska ingå en sexuell förbindelse, samtycker i ett avtal genom sitt bankid. Nu varnar advokaten Elisabeth Massi Fritz och råder till stor försiktighet.

klar

Artikellänk är kopierad

”Appen ska underlätta och styrka att de personer som ska ingå en sexuell förbindelse, ska göra det byggt på frivillighet och samtycke” – så beskrivs den nya ”samtyckesappen” som under torsdagen lanserades i App store, som Aftonbladet var först med att skriva.

Det hela går ut på att två personer som vill ha sex med varandra, legitimerar sig med bankid där de samtycker till sexet.

Enligt Aftonbladet hade den laddats ner ungefär 200 gånger bara under de två första dygnen.

Skaparen är advokat

Skaparen av appen heter Baharak Vaziri och jobbar som försvarsadvokat sedan tolv år tillbaka.

Till Aftonbladet berättar hon att hennes tanke med appen är att systemet ska vara till hjälp inför att samtyckeslagen träder i kraft första juli i år.

– Skillnaden efter första juli kommer blir att man måste säga eller visa ”ja” till sexuellt umgänge, orden eller gesten måste finnas för att samtycket ska gälla. Det är exakt därför den här appen är bra, säger Baharak Vaziri, till Metro.

Samtidigt säger hon att appen inte ska gälla om kvinnor befinner sig i utsatta situationer.

– Appen gäller inte överfallsvåldtäkter där kvinnan eller mannen befinner sig i en utsatt situationer. Den är inte till för att kunna lura sig till en våldtäkt utan kan fungera som ett komplement till bevisning i fall där det är finns otydligheter om parterna faktiskt gett sitt samtycke till att ha samlag, vilket jag kan säga händer ofta, säger Baharak Vaziri till Metro.

Vad händer om ena parten som ingått ett avtal sedan ångrar sig? Ett nej är väl alltid ett nej?

– Under normala omständigheter om ena parten ångrar sig inför ett samlag, slutar ju den andra parten normalt. Skulle den andra personen fortsätta ändå är det våldtäkt och då måste man polisanmäla det. Jag håller med om att ett nej alltid är ett nej.

Kostar 40 kr

I en kommentar på App store har en användare skrivit ”Råkade nyss köpa två koder för 40kr st? Kostar det numera 40kr att ligga? Wow”.

– Det stämmer att det kostar 40 kr att signera avtalet. Men det är inte för att tjäna pengar i första hand, absolut inte, utan för att det kostar att ha olika aktörer som jobbar med appen, säger Baharak Vaziri.

Hon berättar att personer under 15 år nekas åtkomst i appen, vilket hon menar kan underlätta i fall där ena parten känner sig osäker på om den andra parten är minderårig. Vaziri säger även att personuppgifterna i appen sekretessbeläggs och ändras till siffror som bara åklagare och poliser kan ta fram i eventuell bevisning.

– På så sätt riskeras inga personuppgifter att röjas om någon hackar sig in i appen.

LÄS MER
7 appar som maxar dina studier

Massi Fritz varnar

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, som tagit sig an många fall med kvinnliga brottsoffer, har inte hört talas om appen. När Metro förklarar hur den är tänkt att användas, svarar Massi Fritz att ”det låter farligt”.

– Jag skulle råda till stor försiktighet att tillämpa någon app. Även om samtycke har lämnats innan ett samlag, kan den som inte längre vill ha sex säga nej och då är det ett nej som gäller, och därmed finns inte ett samtycke, säger hon till Metro.

Hon berättar att hon sett många fall där det exempelvis finns samtycke till en början men att det sedan upphört, vilket utgör ett problem genom denna app.

– Vi har ju även situationerna där offret befinner sig i en särskild utsatt situation exempelvis på grund av sömn, berusning eller annat tillstånd. I dessa fall får inte samtycket någon betydelse.

När Metro berättar att det är en advokat som skapat appen, svarar Massi Fritz:

– Det är ingen jag någonsin har träffat i eller utanför rätten.  Jag skulle råda till mycket stor försiktighet vid tillämpande av app eller liknande ”verktyg”.

Bahar Vaziri svarar på kritiken med att påpeka det inte ska hindra en person att polisanmäla en våldtäkt oavsett om man använder appen eller inte.

– Appen kan bli ett komplement till annan bevisning, som ett litet moment i ett stort mål. Det är svåra bevislägen, vi befinner oss i en ny tid med nytänk och jag tror att det här kommer kunnas användas. Vi får se vad det har för bäring från åklagarperspektiv och polis.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro