ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Advokaten: De vill att rättvisa skipas

Clarence Frenker · 30 Maj 2012
Uppdaterad 31 Maj 2012
Advokaten: De vill att rättvisa skipas

Advokaten: De vill att rättvisa skipas Foto: Scanpix


Julian Assange, 40, ska överlämnas till Sverige och ställas till svars för sexbrottsanklagelserna. Det meddelade en oenig Supreme Court, Storbritanniens högsta domstol.

klar

Artikellänk är kopierad

Men en rättegångsmiss medför att överlämningen kommer att dröja och att den juridiska långbänken i Storbritannien drar ut ytterligare på tiden.

Efter att beslutet lästs upp i den fullsatta rättssalen begärde Julian Assanges försvarare Dinah Rose omedelbart att utlämningen skull skjutas upp två veckor, vilket rättens ordförande godkände.

Hon hänvisade till att rätten delvis grundat sitt beslut på bestämmelser i Wienkonventionen, vilket varken försvaret eller åklagarsidan informerats om, och vill därför att ärendet ska öppnas på nytt.

– Det var en väldig besvikelse att beslutet inte var definitivt. Att det tagit så förskräckligt lång tid är fullständigt orimligt och oacceptabelt, säger advokat Claes Borgström som företräder de två kvinnor som polisanmälde Wikileaksgrundaren för sexbrott för snart två år sedan.

Om Supreme Court fastställer överlämningen kommer Julian Assange att transporteras till Sverige och ställas inför häktningsdomaren och därefter förhöras av polis.

Sedan är det upp till åklagaren att väcka åtal.

Enligt Claes Borgström har de båda kvinnorna mått mycket dåligt av den utdragna processen men säger sig ändå vara redo att möta Assange i en eventuell rättegång.

– De är väl medvetna om att det blir en stark påfrestning men den är de beredda att ta. De vill att det ska skipas rättvisa. De vill att Assange ska ställas inför domstol och svara för det han har gjort, säger Claes Borgström.

Julian Assange, som själv inte närvarade i rätten i går då han uppges ha suttit fast i trafiken, står fast vid att han är oskyldig.

– Han är bekymrad över att det här aldrig tar slut, säger hans svenske advokat Per E Samuelsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro