ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Advokaten: Regeringen ville inte erkänna kränkningen

Stefan Wahlberg · 26 Aug 2013
Uppdaterad 27 Aug 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Europadomstolen fäller Sverige på punkt efter punkt för brott mot de mänskliga rättigheterna. Till att börja med tar kritiken sikte på konkreta saker som att Skatteverket och Kronofogden inte kommunicerade med varandra och att beskedet om utmätning skickades med vanlig post – vilket betecknas som ”anmärkningsvärt”.  Den allvarligaste kritiken riktar sig dock mot svenska systemfel – att villan såldes innan skatteskulden var ordentligt utredd och att Sverige  saknar effektiva rättssäkerhetsgarantier för den enskilde.

– Det är förskräckligt! Det är som att hänga någon innan man är dömd. Statens intressen går före allting annat men i och med domen har vi svart på vitt på att det inte får vara så, säger familjens Rousks juridiska ombud, Jan Thörnhammar som är en av de svenska advokater som har vunnit flest mål i Europadomstolen.

– I praktiken innebär domen att omstridda skatteskulder, där den enskilde sökt anstånd, måste vara prövade i domstol innan staten kan verkställa en försäljning.

Jan Thörnhammar understryker att det inte är någon slump att staten försökte få till en förlikning med Julia Rousk mitt under pågående process.

– Man erbjöd sig att betala pengar men inte att erkänna att man hade kränkt några rättigheter. Man ville bli av med problemet och orsaken är att det finns tusentals svenskar som har drabbats av detta och nu kan alla se hur illa den svenska staten beter sig mot sina medborgare.

När Metro söker regeringskansliet för en kommentar ringer statssekreterare Mikael Lundholm på finansdepartementet tillbaka inom en kvart:

– Vi ser på den här domen med största allvar. Fallet är uppe på ministernivå och jag kan, å regeringens vägnar, djupt beklaga det som familjen Rousk har fått gå igenom.

Hur ska ni se till så att det inte händer igen?

– Vi analyserar domen grundligt för att se om, och i så fall vilka, åtgärder som behöver vidtas när det gäller både lagstiftning och de bestämmelser som reglerar myndigheternas verksamhet. Jag vet att även Skatteverket och Kronofogden gör samma sak.

Advokat Jan Thörnhammar.
Advokat Jan Thörnhammar.
Mikael Lundholm.
Mikael Lundholm.
klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro