ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Advokaten till våldtäktsåtalad: Beskriv dina kalsonger”

Johan Wikén · 11 Nov 2015
Uppdaterad 14 Feb 2017
Stjärnadvokaten har tröttnat på de irrelevanta frågorna i rätten.

Stjärnadvokaten har tröttnat på de irrelevanta frågorna i rätten. Foto: Pressbild/Privat


Advokaten Elisabeth Massi Fritz har fått nog av hur våldtäktsoffer skuldbeläggs i rätten. Därför bad hon även förövaren att beskriva sina underkläder under en rättegång. Det är dags att sätta ner foten”, säger stjärnadvokaten.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Massi Fritz har länge arbetat med att företräda utsatta brottsoffer. I många fall handlar det om kvinnor som har utsatts för våldtäkter och andra sexualbrott.

– Jag är trött på att utsatta våldtäktsoffer skuldbeläggs under rättegångar, säger hon.

►LÄS MER: Till dig som våldtog min dotter

Under en rättegång nyligen fick hon nog, som Expressen har rapporterat om:

”Jag bad förövaren beskriva sina kalsonger ingående i ett förhör och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet. Mitt svar blev ’lika stor betydelse som min klients stringtrosor’ herr ordförande”, skriver Elisabeth Massi Fritz i ett inlägg på Instagram.

– Många jag möter i min vardag upplever dessvärre rättegången som en andra våldtäkt. De är rädda för att göra en polisanmälan eftersom de tror att de kommer skuldbeläggas och utfrågas om sin sexualitet.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Jag är övertygad om att det får tragiska konsekvenser. Många kan välja att inte polisanmäla för att de är rädda för det som kan komma att ske under rättegången. Jag vill sätta stopp för det. Det är dags att sätta ner foten, lyfta på locket och prata högt och ljudligt om att det inte är okej, säger Elisabeth Massi Fritz.

LÄS MER: Moderaterna: Bestraffa oaktsamhet vid våldtäkter

Hon menar att ingen ska behöva utstå den typen av frågor när det saknar betydelse.

– Ibland har trosor och sexuella preferenser betydelse, men det är ytterst sällan.

Efter att Elisabeth Massi Fritz gett domaren svar på tal under den tidigare nämnda rättegången fick hon fortsätta ställa sin fråga om den misstänkta våldtäktsmannens kalsonger.

– Det visar också på den rädsla som finns att inte lägga sig i processen. Jag borde inte ha fått fortsätta, säger advokaten.

Elisabeth Massi Fritz rekommenderar alla utsatta våldtäktsoffer att anmäla brott samt begära ett målsägandebiträde och en advokat som stöttar och biträder offret under rättsprocessen.

– Att få hjälp hela vägen gör skillnad.

LÄS MER: Så många våldtäkter anmäls män för – varje dag

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro