ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Advokatens kritik i Lena-fallet: Oacceptabelt

Karl Enn Henricsson · 28 Aug 2018
Uppdaterad 28 Aug 2018
En man har under flera månader varit misstänkt för mordet på Lena Wesström. Man han sitter inte häktad och kan röra sig fritt.

En man har under flera månader varit misstänkt för mordet på Lena Wesström. Man han sitter inte häktad och kan röra sig fritt. Foto: Karl Enn Henricsson


En man misstänks fortfarande för mord på Lena Wesström i Örebro, men han är inte frihetsberövad. Nu riktar hans advokat kritik mot utredningen. Det är oacceptabelt att en människa lever under misstanken om brott under tre månader utan att förundersökningen påskyndas”.

klar

Artikellänk är kopierad

Lena Wesström, 45, hittades död i ett grönområdei området Hjärsta i Örebro i mitten av maj. En man i 40-årsåldern satt under en vecka i början av juni häktad som skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden.

Misstankarna mot mannen, som hela tiden nekat till brott, kvarstår dock.

Han försvaras av advokat Ingvar Backman, som nu riktar kritik mot utredningen.

– Jag har haft kontakt med åklagaren men det händer ingenting, i alla fall inte något som berör oss. Jag vet inte med vilken hastighet den här utredningen bedrivs, men jag vet att man väntar på svar från NFC, och sist jag pratade med åklagaren hade man inte fått alla svar, säger han och fortsätter:

– Det är oacceptabelt att en människa lever under misstanken om brott under tre månader utan att förundersökningen påskyndas.

”Jag önskar att det kunde gå fortare”

Åklagare Åsa Hiding har tidigare kritiserat NFC, Nationellt forensiskt centrum, för långa handläggningstider. Hon svarar nu på advokatens kritik.

– Jag har förståelse för att de tycker det är besvärligt att det drar ut på tiden. Jag önskar att det kunde gå fortare, men vi är i händerna på NFC i det här fallet, och jag kan inte påverka det.

Väntar ni på många svar?

– Ja, det är tyvärr så. Och det här är den verklighet vi lever med nu – att det tar oerhört lång tid.

Vad tror du om chanserna att klara upp det här ärendet?

– Det vill jag inte spekulera om i dagsläget, utan vi inväntar de svar vi kan få och sen kommer jag att göra en bedömning, säger Åsa Hiding.

”Han försöker återgå till livet”

Metro har tidigare berättat att den mordmisstänkte mannen och Lena Wesström kände varandra sedan tidigare. Mannen har tidigare misstänkts för brott mot henne.

Ingvar Backman har löpande kontakt med sin klient, och berättar:

– Det är inte speciellt bra att leva under en sådan här misstanke. Men han försöker återgå till livet så gott det går.

pil
Detta har hänt i Lena-fallet:

• 15 maj: Lena Wesström försvinner under natten. Ärendet rubriceras först som ett försvinnande, men ändas sedan till människorov.

• 16: maj: En man i 40-årsåldern anhålls misstänkt för människorov, men släpps snart.

• 18 maj: Polisen går ut med namn och bild på Lena Wesström, en 45-årig mamma folkbokförd i området Hjärsta i Örebro.

• 19 maj: En privatperson hittar Lena Wasströms döda kropp i ett skogsparti i närheten av hennes hem.

• 29 maj: En man anhålls som skäligen misstänkt för mord. Polisen bekräftar att det var samme man som tidigare var anhållen. Under förra året utreddes han för misshandel av Lena Wesström.

• 1 juni: Mannen häktas som skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden.

• 8 juni: Åklagaren försöker få mannen häktad på sannolika skäl – den högre misstankegraden. Tingsrätten försätter honom dock på fri fot.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro