ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

AF stoppar meningslöst jobbsökande

TT · 24 Nov 2014
Uppdaterad 24 Nov 2014

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Arbetssökande ska inte tvingas söka jobb de inte har någon chans att få, uppger DN .

– För att minska antalet irrelevanta ansökningar som stjäl tid av alla inblandade parter har jag avskaffat den regel som krävde att varje arbetsförmedlare i varje möte med en arbetssökande skulle överlämna ett antal jobbförslag, säger Arbetsförmedlingens GD Mikael Sjöberg.

Han påstår att regeln gjorde att vissa förmedlare ibland struntade helt i matchningen.

Sjöberg beskriver det som att vissa medarbetare "bara tog ut 20 jobb ur systemet".

– Men individen kände sig tvungen att söka alla, eftersom sökverksamheten kontrollerades, säger Mikael Sjöberg till Dagens Nyheter.

– Grunden i arbetslöshetsförsäkringen är att jag ska söka jobb som jag har förutsättningar att få, en sjuksköterska ska inte vara tvungen att söka jobb som läkare eftersom sjuksköterskan saknar den kompetens som krävs i yrket. Men andra jobb i sjukvården kan vara lämpligt arbete för sjuksköterskans kompetens, säger Jan-Olof Dahlgren, generaldirektör på kontrollmyndigheten IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

– Arbetsgivare vill heller inte ha ansökningar från personer som saknar förutsättningar att ta de jobb som de söker. Söker man många jobb som man inte har kompetens för tar det energi för arbetsgivaren att gallra bort. Regelverket säger att man ska söka lämpligt arbete men i praktisk vardag kan kanske den enskilde personen som är arbetslös uppleva att man måste söka allt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro