ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ägaren till hämndporrsajt” häktad

Ellen Wennerström · 11 Dec 2013
Uppdaterad 11 Dec 2013

En 27-årig man har häktats i San Diego misstänkt för att äga och driva en webbsajt för hämndporr”. En sajt där det lagts upp pornografiska eller intima bilder utan personens samtycke i syfte att hämnas.

klar

Artikellänk är kopierad

Sidan Ugotposted har nu stängts ner.
Sidan Ugotposted har nu stängts ner.

Mannen är misstänkt för att ligga bakom sajten Ugotposted som publicerar bilder på människor mot deras vilja, rapporterar BBC News. Sajten länkar även till nätplatser där personen i fråga finns, såsom Facebook, Twitter, Linkedin, arbetsplats samt personuppgifter.

Enligt åklagaren ska 27-åringen även ha utövat utpressning mot offren genom att utkräva betalning för att bilderna skulle tas ner från sajten.

– Förövare på nätet som utnyttjar och tjänar pengar på utpressning av privata foton ska utredas och åtalas för den här förkastliga och olagliga aktiviteten, säger Kamala Harris, San Franciscos justitieminster, till BBC.

Bevisningen pekar på att 27-åringen driver sajten Changemyreputation.com där offren kan betala 300 dollar (1900 konor) för att bilderna skulle plockas bort. 27-åringen sitter häktad i San Diego och borgen är utfäst till 50 000 dollar (320 000 kronor).

"Hämndporrsajter" är generellt svåra att lagföra i USA eftersom det är personen som har lagt upp bilderna som har begått ett brott, inte den som driver sajten. Endast om personen på bilden har tagit fotot själv har man kunnat använda upphovsrättslagen för att komma åt sajtägaren.

Åklagaren i fallet mot 27-åringen kan däremot yrka på utpressning tack vare kopplingen mellan Ugotposted och Changemyreputation.com.

LÄS MER:

Hämnades på ex-flickvän -  la ut nakenbilder på porrsajt

Hennes nakenbilder spreds på "hämndporrsajt" - "Blev chockad"

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro