ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ägarna borde åka på köttresa

Carl Reinholdtzon Belfrage · 15 Mar 2013
Uppdaterad 15 Mar 2013

Texas Longhorns ambition är att sälja Sveriges bästa kött”. Det gör de inte. Och att endast vara snäppet vassare än Jensens Bøfhus räcker inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Ägarna borde åka på köttresa 
  Texas Longhorn på Linnégatan serverar mediokert kött och borde höja ambitionen, tycker Wkd:s recensent.
Ägarna borde åka på köttresa Texas Longhorn på Linnégatan serverar mediokert kött och borde höja ambitionen, tycker Wkd:s recensent.Foto: Christina Blom
Texas longhorn. Linnégatan 78. Machoamerikansk kolgrillkedja.
Texas longhorn. Linnégatan 78. Machoamerikansk kolgrillkedja.

Köpstadsö, mars 2013. Luften är klar och vattnet fullkomligt stilla. Min gode vän Gustaf Aschan och jag har inhandlat kamben från Göteborgs bästa köttdisk, Ica Focus mittemot Liseberg. Gustaf öppnar försiktigt upp emballaget runt köttet, håller upp revbensraderna mot ljuset och studerar dem som om de vore röntgenplåtar. Han nickar godkännande. Mycket nöjd stoppar han sedan ner dem i ett enormt kärl och låter de koka tillsammans med ingefära och andra, för mig, mycket hemliga kryddor. Det doftar himmelskt i huset högst upp på ön. Kambenen tas upp, torkas med handduk och penslas sedan, som om det rörde sig om en Strindbergstavla, svart- och eldflammiga med glaze, bara för att sedan få ligga och dra över natten. Dagen efter luftar vi en flaska de Montille Volnay från 98 och drar ut grillen. Köttet färdigställs under en intensiv kolbädd. Resultatet är fantastiskt. Jag har aldrig ätit något godare grillat kött. Jag har två idoler när det kommer till grillning: Victor Arguinzoniz på Etxebarri utanför San Sebastian och Gustaf Aschan, livskonstnär från Stockholm.

Med detta i närminnet går vi in på Texas Longhorn på Linnégatan. Texas Longhorn är kolgrillskedjan som skryter om att de serverar Sveriges bästa kött. Så, låt oss se vad detta betyder i Texas Longhorns värld.

Först och främst ska sägas att det inte är helt lätt att vara en köttkedja i dagens läge med fuskdebatter samt när den hetaste trenden just nu faktiskt är grönsaker. Köttrenden är med andra ord död. Och Texas Longhorn gör det inte lättare för sig med sin inredning: en pubertal historia med High Chaparral-kuliss, trä, horn och Texassymboler som främsta inslag. Man känner sig här lätt naken utan sin barndoms knallpulverpistol. 

Vi tar naturligtvis in två portioner revbensspjäll, Bar-B-Q Ribs. Till detta får vi coleslaw och en majskolv. Men det smakar undermåligt i jämförelse med Gustafs och Victors kreationer. Det är liksom inte samma rätt. Det är som att byta från BBC Radio 4 till Sveriges Radios barnkanal P 3. Skillnaden är … monumental. Och detta från en restaurang som varje dag arbetar med grillat. Det här är deras jobb. Vi tar också in var sin stek. Köttkvaliteten är medioker.

Texas Longhorn slår mig som endast en klass bättre än Jensens Böfhus. Det är alldeles för låga ambitioner för en köttrestaurang som ska servera ”Sveriges bästa kött”. Det gör de inte. Jag rekommenderar studiebesök på AG eller Ekstedt i Stockholm. Eller Etxebarri i San Sebastian. Gustaf Aschan behåller jag dock för mig själv. 

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro