ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Aggresiv stickmygga på väg att invadera

TT · 24 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ochlerotatus sticticus.
Ochlerotatus sticticus.Foto: Tomas Persson Vinnersten

De attackerar snabbt. Betten kliar extra mycket. En aggressiv art av stickmyggan är på väg att invadera några platser i Sverige och där kan heltäckande kläder vara att föredra framöver.

– Den anfaller vid alla tider, även mitt på dagen i solsken. Och den biter direkt, säger myggforskaren Martina Schäfer vid projektet Biologisk myggkontroll. Stickmyggor delas upp i två grupper. Skogsmyggan landar, går omkring en stund på huden och letar efter ett ställe att suga blod. Den har man en god chans att slå ihjäl, säger Martina Schäfer. Det gäller inte för den mer plågsamma översvämningsmyggan.Vanligtvis är situationen värst kring Dalälven. Men torrt väder i kombination med en organiserad kemisk bekämpning av myggorna ser ut att där ha motat problemen i grind i år. I stället kan forskarna se att två andra ställen kommer att drabbas hårt efter allt regnande i södra Sverige. Det är området kring sjön Östen utanför Skövde och några ställen runt Kristianstad.Äggen läggs intill vattendrag. Där kan de vänta i flera år på att det blir översvämningar. För varje översvämningstillfälle kläcks sedan nya ägg. Det kan betyda flera generationer myggor på en säsong.– Hälften av de som kläcks är honor som lägger nya ägg, säger Martina Schäfer. Myggor lever i allmänhet i mellan två och tre månader. Från det att äggen kläcks tar det ett par veckor innan myggens existens blir kännbara för människor.För att ta reda på hur mycket mygg det finns placerar forskarna ut fällor på strategiska ställen.I nästa vecka ska fällorna utanför Skövde vittjas. Då kan forskarna och invånarna där få ett hum om situationen där.– Är det mer än tusen myggor i en fälla är det inte roligt att vara där, säger Martina Schäfer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro