ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Aggressiv pms gör livet olidligt

Ingrid Arinell · 19 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Helenas PMD gör det svårt att hantera jobb och relationer. I dag är hon mammaledig och har startat en portal för att hjälpa andra kvinnor. 

Helenas PMD gör det svårt att hantera jobb och relationer. I dag är hon mammaledig och har startat en portal för att hjälpa andra kvinnor.  Foto: Christina Blom


Helena förlorade både jobb och vänner

klar

Artikellänk är kopierad

Hon har förlorat vänner, kraschat relationer och fått sparken – flera gånger om. Helena Andersson har den svåraste formen av pms. Nu vill hon hjälpa andra.Sedan tonåren har Helena Andersson, 36 , mått dåligt före mens. Runt ägglossning har hennes positiva attityd förvandlats till ilska, misstänksamhet och gråt: – Jag trodde att jag var manodepressiv.När hon var 26 år påpekade en pojkvän att de alltid grälade innan hon fick mens. Men det dröjde nästan tio år innan hon fick diagnosen PMD – en svår form av pms som gör den drabbade aggressiv, nedstämd och i vissa fall självmordsbenägen. – Bekymren uttrycker sig framför allt i familjelivet, men påverkar även arbetet, säger Elias Eriksson, professor i famakologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.Helenas PMD påverkar alla hennes relationer. Förhållanden tar ofta slut efter några månader. – Jag blir fly förbannad och hamnar i konflikter som egentligen inte finns. Jag är alltid den som gör slut, men ångrar mig när jag får mens, säger hon.Arbetslivet drabbas också. Halva månaden är Helena glad och hjälpsam. Ingen förstår varför hon plötsligt slutar le och låter arg.– Jag uppfattas som aggressiv. Folk säger: ”Le lite, ta en bulle så går det över”. Men när man vill försvinna från jordens yta hjälper ingen bulle.I dag träffar hon en läkare på Sahlgrenska som hjälper henne med medicinering. Och hon har startat en portal för PMD-drabbade, deras anhöriga och arbetsgivare.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro