ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Aggressiva jättefästingar upptäckta i Sverige för första gången

Björn Sjö · 25 Aug 2018
Uppdaterad 25 Aug 2018
Hyalommafästingen sprider blödarfeber.

Hyalommafästingen sprider blödarfeber. Foto: IBL


Sverige har i sommar drabbats av en ny art av jättefästingar. Den heter Hyalommafästing och är större, snabbare och aggressivare än våra vanliga fästingar. I sydligare länder sprider den sjukdomen blödarfeber.

klar

Artikellänk är kopierad

Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala har under augusti fått in tre vuxna exemplar av fästingen, rapporterar Sveriges Radios Eko-redaktion.

Fynden kommer från orter över hela landet: Koppom i Värmland, Landskrona i Skåne och Nyköping i Sörmland.

Enligt SVA-forskaren Giulio Grandi har den nya fästingarten kanske kommit till Sverige med flyttfåglar. Den finns normalt i delar av Asien, Afrika och södra och östra Europa.

Bärare av blödarfeber

Han berättar också att fästingen varit bärare av blödarfeber i andra områden där den påträffats.

Till skillnad från vanliga svenska fästingar så har den nya exotiska besten god syn.

– De är mycket snabba, och de är jägare som inte väntar på sin värd utan aktivt letar efter en värd att attackera. När de är blodfyllda kan de vara upp till två eller tre centimeter stora, säger Giulio Grandi till Ekot.

Enligt Europacentret för smittskydd kan fästingen känna av ett möjligt värddjur på nio meters avstånd och förfölja den i över tio minuter.

Hyalomman har också påträffats i Tyskland under sommaren, där man funnit 9–10 vuxna exemplar. Ingen bar på blödarfebervirus, och inte heller de svenska fynden.

– För att sjukdomen ska kunna få fäste behövs troligen en population på flera hundra fästingar, säger SVA-forskaren Giulio Grandi.

Han medverkar i ett flerårigt projekt på SVA där man undersöker hur infektionssjukdomar påverkas av ett förändrat klimat.

Allmänheten har uppmanats att skicka in levande eller döda fästingar till SVA. Det har kommit cirka 2 000 med post, och bland dessa tre exemplar av jättefästingen, som tidigare aldrig påträffats som fullt utvecklade könsmogna i Sverige.

Många fästingar från Norrland

Fästingar har skickats in från nästan alla Norrlandskommuner, vilket förvånar forskarna.

– Vi har väldigt starka indikationer på att det finns mer fästingar långt norrut och i fjällen, än vad vi tidigare trott, säger Ann Albihn, laborator vid SVA och adjungerad professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till Sveriges Radio.

Ann Albihn bedömer dock risken att smittas av blödarfeber av den stora aggressiva Hyalommafästingen som mycket låg. Hon tror heller inte att fästingen lyckas etablera sig i Sverige på kort tid. Men på sikt, med klimatförändringar och djurs anpassningsförmåga, kanske saken kommer i ett annat läge.

– Den här fästingen kanske hittar på något nytt trick för att klara det lite tuffare klimatet. Den kanske lär sig att övervintra inomhus, säger Ann Albihn.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro