ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Agneta, 51: De flyr från ett helsicke – de ska inte mötas av ett helsicke

Åsa Larsson · 11 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
Agneta Gidlöf och 15-åriga Diaa från Aleppo med hunden Totte i famnen.

Agneta Gidlöf och 15-åriga Diaa från Aleppo med hunden Totte i famnen. Foto: Privat


Ett sätt att hjälpa är att ansöka om att bli familjehem. Agneta Gidlöf, 51, i Sala valde att öppnat sitt eget hem för att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan en vecka tillbaka bor 15-åriga Diaa från Aleppo hemma hos Agneta och hennes sambo.

– Han är en väldigt go kille, kan visa känslor och kramas. Men samtidigt är han ju en 15-åring och kan bli tjurig ibland och vilja sitta för sig själv med telefonen. Jag har gått igenom många tonåringar så jag vet ungefär hur de är och jag tänker inte behandla honom annorlunda, säger Agneta.

De har varit familjehem sedan år 2000 och haft flera barn hemma hos sig.

Vad är fördelarna och nackdelarna med att vara familjehem?

– Man får väldigt mycket tillbaka från de här barnen, man får kärlek och man får lära sig otroligt mycket. Nackdelarna är ju att de har väldigt mycket i sin ryggsäck. Man får ta det som det är.

LÄS MER: Hjälparbetaren Joel, 41: De här barnen har fått sin barndom förstörd 

Valet att bli hem för ensamkommande flyktingbarn var enkelt.

– Jag gråter när jag ser hur det är där borta i Syrien och Afghanistan. Jag kände att det sättet jag kan hjälpa är att erbjuda de som kommer min familj och mitt hem.

Hur går det till när man blir familjehem?

– Du blir ganska ingående utredd. Man får skicka in intyg och utdrag ur exempelvis polisregistret och kronofogden. De går också igenom ganska personliga saker som hur du haft som barn, hur ert förhållande är. Man blir vänd ut och in.

Diaa känner nästan ingen i Sverige och mamma och pappa är kvar i Syrien. Syskonen finns på lite olika håll i världen och Diaa håller kontakten med sin mobil. Men det finns många stödpersoner runt Diaa – en mentor, en god man, socialsekreteraren och familjen.

– Men han är ledsen, eftersom de har stängt gränserna och familjen inte har några pengar. Man kan bara finnas där och försöka trösta.

LÄS MER
Nisreen, 36, från Syrien: Jag vill åka hem, men allt är förstört

Vad tänker du om de som inte vill ha flyktingarna här?

– På ett sätt kan jag förstå folk som tycker att det är för stor invandring i Sverige och tänker hur ska det bli? Folk är rädda för sånt de inte känner till. Men å andra sidan så måste vi ta hand om de som kommer hit.

Själv är hon inte emot invandring.

– Jag tycker att vi ska hjälpa till så mycket som det går. Jag tror inte att vi kan sätta oss in i hur det är därnere. Det är så lätt att kritisera och baktala och säga att det är för jäkligt, men de flyr ju från ett helsicke så de ska ju inte mötas av ett helsicke när de kommer hit.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro