ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Agnetas cancer upptäcktes på en rutinmammografi

Marcella Mravec · 3 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Hade jag väntat flera år vet man inte vad som hade hänt”

klar

Artikellänk är kopierad

Agneta Aaström gick på en rutinkontroll och gjorde en mammografi. Läkarna hittade en bröstcancertumör.
Agneta Aaström gick på en rutinkontroll och gjorde en mammografi. Läkarna hittade en bröstcancertumör.Foto: Lotta Imberg

KALLAD. Om inte Agneta Aaström gjort den där mammografin för två år sedan kanske hon hade suttit på sin veranda och druckit en kopp te om tio år, precis likadant som nu. Eller kanske inte. – Jag ska bara åka en sväng till S:t Görans, och så är jag tillbaka i eftermiddag, sa Agneta Aaström till sina elever. Det var en härlig septemberdag, ”precis som den här”, säger Agneta när Metro träffar henne hemma i Stockhom. Hon var säker på att sjukhuset skulle säga att hon inte hade cancer. Tre månader tidigare, när hon fyllde 50, blev hon kallad till mammografi. Det var andra gången hon gjorde det. När hon fyllde 40 syntes inget på plåtarna. – Jag tänkte inget på det när jag gjorde mammografin. Direkt efter åkte jag på semester till Skåne, som jag brukar.

En vecka senare ringde det. De hade sett något på bilderna, men visste inte riktigt vad. – Men de sa att det inte var någon fara, de verkade inte så oroliga. Jag var lite smånervös, och plötsligt började man se cancer överallt. På tv, i tidningar. Den 5 augusti fick hon en ny tid och då gjorde man en biopsi – ett vävnadsprov på bröstet. Läkarna sa återigen att det förmodligen inte var cancer. Men det var det. – Jag fick en chock. Ordet cancer är väldigt starkt laddat. Jag mådde ju bra, jag tänkte – är jag verkligen sjuk? Jag hade ju inte feber eller var sängliggande.

•• Hade du svårt att acceptera att du var sjuk? – Jag blev sjukskriven, även om jag tänkte att jag skulle kunna börja jobba med en gång. Jag kände mig ju frisk. Men varje dag i fem veckor fick jag gå och strålas. Jag minns att en kollega sa: ”Du är sjuk. Man behöver vila då.” Agneta var färdigopererad i oktober 2004. I dag är cancern borta. Hon tyckte att vården fungerade bra – men tillägger att det kanske var tur att hon inte bor i sin hemstad Göteborg, där får man vänta längre. Och utan mammografin hade hon inte upptäckt knölen. – Det var en himla tur. Visserligen växte den långsamt, men hade jag väntat flera år vet man inte vad som hade hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcella Mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro