ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ahmadinejad: Lägg dig inte i, Obama!

TT · 25 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Irans omstridde president Mahmoud Ahmadinejad uppmanar USA:s president Barack Obama att inte lägga sig i Irans inre angelägenheter, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Fars.Obama har uttryckt sin förfäran över våldet mot demonstranterna i Iran, ett uttalande som Ahmadinejad anser påminner om företrädaren George W Bush.– Herr Obama gjorde ett misstag som sade detta. Vår fråga är varför han föll i denna fälla och sade saker som Bush brukade säga, sade Ahmadinejad, som trots sin huvudroll i tumultet i Iran har hållit en låg profil.– Jag hoppas att du (Obama) ska sluta lägga dig i Irans affärer och uttrycka ånger så att alla iranier får veta det, fortsatte Ahmadinejad.På onsdagen förklarade Khamenei att resultaten från presidentvalet står fast, trots gatuprotester som landets inrikesminister hävdar att Storbritannien, USA och Israel har drivit fram.Oppositionen vägrar dock att ge upp. Reformprästen Mehdi Karoubi, som kom sist i presidentvalet, kallar den nya regeringen "olaglig" och omkring 200 protesterande vågade sig på onsdagskvällen ut i närheten av parlamentet. Kravallpolis använde tårgas och demonstranterna skingrades snabbt.

USA drog på onsdagen tillbaka en inbjudan till iranska diplomater att delta i firandet av självständighetsdagen den 4 juli. I år var första gången sedan 1980 – då Washington bröt de diplomatiska förbindelserna med Teheran – som en sådan inbjudan skickats ut. Men tillbakadragandet var mest symboliskt eftersom inga iranier har tackat ja.President Barack Obama vill inleda samtal med Iran om landets kärnteknikprogram. Senator John Kerry, ordförande i senatens utrikesutskott, sade att man kommer att ha kontakter med Irans regering men att det nu uppenbart blir förseningar.Enligt Kerry är det bästa sättet att pressa Iran att USA minskar beroendet av importerad energi.– Iran får allvarliga problem om priset på olja backar till under 50 dollar fatet och fortsätter nedåt, sade han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro