ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Aids skapar hunger i södra Afrika

Stockholm TT · 28 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Södra Afrika är särskilt drabbat av den globala hiv/aids-epidemin. I vissa länder beräknas mer än 30 procent av den vuxna befolkningen vara smittade av viruset. Enbart i Sydafrika uppskattas det finnas fem miljoner hiv-positiva människor.

"Många människor är alltför sjuka för att antingen bruka jorden eller arbeta för att få en inkomst. De kontanter som finns i fattiga familjer med en eller flera hiv/aids-smittade familjemedlemmar går till mediciner och begravningar", säger WFP. God skörd Enligt WFP-chefen James Morris har skördarna i stora delar av regionen varit bättre i år än tidigare tack vare mer regn och större tillgång till utsäde och gödningsmedel än vanligt.

"Goda skördar innebär inte nödvändigtvis att människor har tillräckligt att äta", skriver Morris i ett uttalande enligt AFP.

Han framhåller också att det är särskilt viktigt med näringsrik mat i kampen mot hiv och aids.

WFP anser sig behöva motsvarande drygt 625 miljoner kronor för att bistå omkring tre miljoner människor i södra Afrika till slutet av december.

"Så länge hiv/aids-epidemin är så omfattande i hela södra Afrika, ställs ett stort antal människor inför allvarliga svårigheter om inte internationellt bistånd lämnas". Försäljning i Östafrika Det finns enligt Morris en oro inom WFP för att delar av södra Afrikas stora skördar säljs till handlare i Östafrika, en region som också är svårt drabbad av matbrist, i stället för att bjudas ut till överkomliga priser på hemmamarknaden.

Enligt WFP uppgår bristen på spannmål i Sydafrika till 1,65 miljoner ton. Det främsta skälet är mindre produktion i Sydafrika, där låga priser förra året gjorde att många bönder avstod från att så.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro