ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Aidsvaccin kanske aldrig blir verklighet

TT · 18 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Kvarts sekel har gått sedan hivviruset upptäcktes

klar

Artikellänk är kopierad

Genombrottet spåddes ge ett aidsvaccin inom tre år. Men nu, drygt 25 miljoner människoliv senare, ifrågasätter forskare att ett sådant blir verklighet - någonsin.

-För att vara brutalt ärliga mot oss själva: Vi måste vara öppna för möjligheten att det kanske aldrig kommer något vaccin mot hiv. Folk är rädda att säga det för de tror att det skulle uppfattas som att vi ger upp, säger Anthony Fauci, aidsforskare och chef för amerikanska Nationella institutet för allergi och infektionssjukdomar (Niaid). Han citeras av docent Robert Steinbrook i medicintidskriften New England Journal of Medicine, i en artikel som dystert radar upp de bakslag som hittills har följt på varje framsteg som vaccinforskningen hittills har gjort.Skrinlagd forskningDen största besvikelsen kom i fjol då läkemedelsjätten Merck hals över huvud fick stoppa en långt framskriden prövning bland 3 000 personer. Inte nog med att "vaccinet" visade sig vara verkningslöst, det ökade risken att drabbas av hiv!

Hela branschen drabbades av skrämselhicka. Merck flämtar fortfarande efter luft samtidigt som andra planerade testomgångar ligger på is.

Närmare 30 000 personer har testats med olika vaccinkandidater i olika delar av världen hittills. Ändå: Inget vaccin i sikte.Hoppet står nu till långt framskridna testomgångar bland 16 400 hivnegativa i Thailand, men resultaten dröjer minst ett år förutsatt att studien kan fortsätta som planerat. Två europeiska studier har också kommit ganska långt. I övrigt är halmstråna få och tunna.-Det är tveksamt om det kommer ett vaccin, men samtidigt går den medicinska utvecklingen mycket fort, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska institutet och Smittskyddsinstitutet. Han förutspår att det i så fall dröjer 20- 25 år innan drömmen om ett aidsvaccin blir verklighet.JubelsångNär hivviruset upptäcktes och beskrevs i vetenskapstidskriften Science den 20 maj 1983 lät det helt annorlunda. Alla trodde att motorvägen mot ett vaccin låg bred och spikrak.-Vi hoppas ha ett aidsvaccin klart för prövning om ungefär två år, maximalt tre, sade USA:s dåvarande hälsovårdsminister Margaret Heckler under en uppmärksammad presskonferens i april 1984. Men viruset visade sig vara mer kreativt och föränderligt än någon hade kunnat ana. Det nästlar sig in i kroppens arvsmassa. Det kastar sig över de celler som forskarna försöker aktivera vid en vaccination. Dessutom har det en häpnadsväckande genetisk variation och än i dag vet ingen exakt hur det går till när hiv slutligen får immunförsvarets T-hjälparceller att kasta in handduken.Dagens bromsmediciner, som ska tas i en daglig cocktail, håller viruset effektivt i schack. Problemet är att bromsmediciner är dyra och därmed vanligast där behovet är som minst, i världens rika delar.Hur och närAids svingar sin dödande lie mot mer än 5 700 människor dagligen. Och varje dag dras 6 800 nya människor in i kriget när de smittas med hiv. Mänsklighetens behov av ett vaccin är skriande. Som tur är, är långtifrån alla pessimister.-Det är klart att det kommer ett vaccin. Frågan är bara hur det kommer att se ut och när det kommer, säger Britta Wahren, professor emerita i virologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom pågående vaccinprövningar i Tanzania. -Man kan inte säga att det inte kommer ett vaccin. Men, däremot, om man med ett vaccin menar någonting som kan göra hela befolkningen immun över en natt - det tror jag aldrig kommer, säger Britta Wahren.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro