ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

AIK etta i antal målskyttar

· 14 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Figueiredo – pålitlig målskytt för AIK.
Figueiredo – pålitlig målskytt för AIK.

Åtta olika målskyttar på de nio första matcherna. När allsvenskan nu startar igen efter VM-uppehållet är AIK det lag som haft flest målskyttar – och det är ingen slump enligt AIK-tränaren Rikard Norling. – Tittar man på förra säsongen blir det ännu tydligare att det är en tendens med många målskyttar i AIK, snarare än en slump. Då gjorde vi över 50 mål och bäste målskytten låg på åtta mål, säger Rikard Norling.

ÖSTLUNDH TOPPADE Under AIK:s sejour i superettan 2005 toppade Dennis Östlundh den interna skytteligan och de 56 målen fördelades på 14 olika skyttar. – Vi hoppas inte på slumpen att man ska ha en målskytt som gör alla målen. Jag litar hellre till flera målskyttar, men i år har vi haft ett drömscenario med både och, säger Norling. Högt upp i skytteligan hittas AIK:arna Wilton Figueiredo (tvåa på sex mål) och Markus Jonsson (trea med fem mål) men det är nästan ett brott mot normen i AIK. 1994 var senaste säsongen bäste målskytten gjorde fler än tio mål – då toppade Dick Lidman den interna skytteligan med 14 mål. •• Finns det en kultur i AIK som gör att man inte har de stora målgörarna?– Jag kan bara spekulera men jag tror inte det är något som sitter i väggarna, även om det kan bli så under en period. Även under Stuart Baxters tid gällde kollektivet, vi var stabila bakåt med en strikt defensiv.

INGET SJÄLVÄNDAMÅL Faktum är att man får gå tillbaka till 1954–55 för att hitta en säsong då allsvenskans skyttekung bar AIK-tröja, det var Kurt Hamrin. För en tränare finns det inget självändamål i att ha en skyttekung i laget, men för klubben som helhet kan det vara en tillgång. Spelarförsäljningar till utlandet är en attraktiv inkomstkälla. Det kan ur rent ekonomisk synvinkel vara en fördel att ha effektiva målgörare kontrakterade. – Det är oftast målskyttar som genererar de största övergångssummorna, konstaterar Norling.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro