ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Airbnb-lägenhet på Östermalm användes som bordell: "Inte ovanligt"

Karl Enn Henricsson, Jesper Lindqvist · 23 Apr 2019
Uppdaterad 24 Apr 2019
Enligt åklagaren verkar det som minst 50 personer har köpt sex av kvinnorna i lägenheten.

Enligt åklagaren verkar det som minst 50 personer har köpt sex av kvinnorna i lägenheten. Foto: Polisen


Mitt på fashionabla Östermalm i Stockholm bedrevs bordellverksamhet. Lägenheten hade hyrts via populära Airbnb. Den här typen av verksamhet bedrivs ofta i centrala delar av staden, ofta i lägenheter som tillhör privatpersoner som hyr ut dem via olika förmedlingssidor”, säger åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av januari skuggade polisen en man som betedde sig ”typiskt för en sexköpare”. Spaningen bedrevs på Östermalm i Stockholm.

”Han har mobilen framme, ser stressad ut och går runt och letar efter en adress. Mannen rörde sig tillsynes förvirrat i området”, skrev en av poliserna i ett PM.

Då mannen gick in i en fastighet slog polisen till.

Fixade lägenheten via Airbnb

I lägenheten påträffades tre kvinnor och en man. Det visar sig att kvinnorna rest till Sverige för att sälja sex på adressen, och enligt åtalet ska mannen ha organiserat verksamheten genom att bland annat annonsera för bordellen och förmedla sexköpare.

Enligt den personal som ansvarat för städningen av lägenheten ska den ha varit ovanligt stökig och smutsig.
Enligt den personal som ansvarat för städningen av lägenheten ska den ha varit ovanligt stökig och smutsig.Foto: Polisen

Den exklusiva lägenheten ska mannen ha fixat via den populära förmedlingssajten Airbnb.

I förhör har mannen berättat att det stämmer att kvinnorna sålt sex i lägenheten, något han förnekade i ett tidigt skede av utredningen. Han förnekar dock brott och inblandning i bordellverksamheten, och menar att han rest till Stockholm för att skydda kvinnorna mot bråkiga sexköpare. 

Åklagare Jenny Norin menar att man inte kan slå fast ett exakt antal män som köpt sex av kvinnorna, men att det rör sig om ett stort antal.

”Bedrivs ofta i centrala delar av staden”

I samband med utredningen har polisen även haft kontakt med den europeiska polisbyrån Europol, för att med deras hjälp identifiera såväl den misstänkta mannen som de tre prostituerade kvinnorna, då alla tre är hemmahörande i ett annat europeiskt land.

I lägenheten på Östermalm hittades kontanter och kondomer.
I lägenheten på Östermalm hittades kontanter och kondomer.Foto: Polisen

Att sexhanden ägde rum i ett finare område är enligt Jenny Norin inget som sticker ut.

– Den här typen av verksamhet bedrivs ofta i centrala delar av staden, ofta i lägenheter som tillhör privatpersoner som hyr ut dem via olika förmedlingssidor, säger hon.

Misstänks för koppleri

Mannen som skuggades åtalades för sexköp, medan mannen i lägenheten åtalades för koppleri.

Nu pågår rättegången.

– Jag kommer yrka på fängelse, men vilken längd jag vill se på straffet är inget som jag helt har landat i. Det kommer jag ta ställning till innan min slutplädering imorgon, säger åklagare Jenny Norin.

Metro har via telefon sökt den koppleriåtalade mannens advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro