ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Aisha, 23, blev kallad för terrorist – dagen efter terrordådet

Natalie Demirian · 12 Apr 2017
Uppdaterad 12 Apr 2017
Aisha, 23 år, befann sig i Farsta centrum tillsammans med sina två döttrar när hon blev kallad för terrorist.

Aisha, 23 år, befann sig i Farsta centrum tillsammans med sina två döttrar när hon blev kallad för terrorist. Foto: Privat


Dagen efter terrorattacken på Drottninggatan gick Aisha förbi Farsta centrum i Stockholm tillsammans med sina två barn. Då fick hon höra personer runt omkring säga saker som "kolla där är en sådan där muslim" och "terrorist".

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på lördagen som Aisha, som hon vill bli kallad, var på väg hem till sina föräldrar i Farsta tillsammans med sina två döttrar.

– Jag hade själv följt nyheterna under hela fredagen och natten till lördagen och kände mig oroad för att gå ut, med tanke på den tragiska händelsen dagen innan. Flera av mina muslimska vänner hade under morgonen bevittnat hemska saker som att få saker kastade emot sig och fått höra skällsord för att de är beslöjade. Jag kände så fort jag gick in i centrum hur folk stirrade ut mig, säger hon till Metro.

Samtidigt som hon snabbt gick genom centrum hörde hon hur folk viskade när hon gick förbi, berättar hon.

– De sa saker som ”kolla där är en sådan där muslim” och ”terrorist”.

Aisha konverterade till islam för ett och ett halvt år sedan och upplever att hon ofta blir ifrågasatt för sitt val.

– Hat emot muslimer har alltid funnits och kommer säkerligen alltid att finnas. Jag får ofta höra att jag skulle vara förtryckt eller att någon skulle ha ”tvingat” in mig i religionen, vilket absolut inte stämmer. Jag har fått höra att jag är äcklig och att jag inte passar in och att jag ska skämmas som använder sjal som svensk, men det finns ingenting som gör mig till mindre människa bara för att jag är beslöjad.

Hon upplever att hatet mot muslimer och sättet hon klär sig på ökar.

– Det är skamligt att de människor som har så mycket åsikter och synpunkter när det kommer till oss inte läser på och lär sig eller skaffar sig lite vett innan de väljer att påpeka. Det får en att undra vart mänskligheten är på väg någonstans.

Aisha säger att det kändes hemskt att bli kallad för terrorist dagen efter dådet på Drottninggatan och att det fick henne att känna sig straffad och skyldig till något som hon inte var skyldig till.

– Ofta när IS eller någon annan terrororganisation begår terrordåd får alla muslimer ta smällen, precis som att det hade varit vi som begått något brott. Jag var själv väldigt skakad över det som hänt och hade själv anhöriga som var närvarande på platsen när det hemska skedde. Jag lider med alla de drabbade och tycker det är hemskt, men varför ska vi muslimer få ta det? Det är enbart de som planerat och utfört detta som är skyldiga, ingen annan.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro