ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

AKB:s kris – nu kräver fyra länsförbund hennes avgång

Hugo Ewald · 23 Aug 2017
Uppdaterad 23 Aug 2017
Under onsdagen har kraven intensifierats.

Under onsdagen har kraven intensifierats. Foto: Adam Ihse/TT


Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra befinner sig i en kris, och flera högt uppsatta inom partiet kräver hennes avgång. Moderaterna i Stockholms län kräver att moderaternas valberedning kallas in omedelbart, och får stöd från partiets ungdomsförbund. Samtidigt visar nya siffror från DN/Ipsos att bara sex procent av väljarna vill se Kinberg Batra som statsminister.

klar

Artikellänk är kopierad

Onsdagen har varit tuff för moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Nya siffror från DN/Ipsosvisar att bara sex procent av väljarna vill se henne som statsminister efter nästa val. Till och med bland moderaternas väljare är det bara 30 procent som vill se Kinberg Batra som statsminister. Motsvarande siffror för statsminister Stefan Löfven är 24 respektive 78 procent.

Siffrorna följer en tisdag där flera högt uppsatta moderater krävt ledarens avgång. Då meddelade bland annat Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, att hon ville se en ny partiordförande.

Under onsdagen har kraven intensifierats ytterligare och Moderaterna i Stockholms län kräver nu att partiets valberedning kallas in omedelbart, rapporterar SVT. Det kravet stöds även av Moderaternas ungdomsförbund Muf.

– Igår hade vi en telefonkonferens för landets 25 distriktsordföranden och förtroendet finns helt enkelt vare sig där eller i min förbundsstyrelse, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa till Expressen.

Stockholmsdistriktets avgångskrav följer av de uttalanden som två moderata kommunstyrelseordföranden kom med under tisdagen, där de krävde Kinberg Batras avgång. Detta följes av en telefonkonferens om krisen, då det enligt SVT visade sig att två tredjedelar av de 25 moderata kommunalråden som medverkade saknade förtroende för Kinberg Batra.

– Alla moderata kommunalråd i länet har haft en telefonkonferens och en stor majoritet anser att det inte finns något förtroende kvar. Jag gör bedömningen att vi behöver en nystart, och då krävs det en ny partiledare, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby till Mitti.

Vid tiotiden på onsdagen hade totalt fyra länsförbund, Stockholms Dalarnas, Västerbottens och Uppsalas, gått ut med att man vill att Kinberg Batra ska avgå.

–  Vi befinner oss i en situation där det är svårt för Anna Kinberg Batra att fortsätta som partiledare, säger Carl-Oskar Bohlin, förbundsordförande för Moderaterna i Dalarna, till SVT Nyheter.

Under en presskonferens under onsdagen menade Kinberg Batra att hon inte planerar att avgå.

– Jag jobbar hårt framåt. Jag tänker inte avgå. Jag är vald för att leda oss till att ge Sverige en ny regering. Det är Stefan Löfven som ska bytas ut, sa hon då.

Senast det stormade kring Moderaternas ledarskap var i juni, när SCB:s stora partisympatiundersökning som presenterades den 1 juni visade att Moderaterna bara hade stöd av 18,1 procent av väljarna, den sämsta siffran sedan året då Bo Lundgren avgick. I november 2016 var samma siffra 22,8 procent.

Anna Kinberg Batra har varit Moderaternas partiledare sedan januari 2015.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro