ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åkesson: Arbete krav för att invandrare ska få bidrag

Ida Gustafsson · 2 Mar 2016
Uppdaterad 2 Mar 2016
Jimmie Åkesson (SD) vill att det ska vara större skillnad på att vara svensk medborgare och inte - genom att införa restriktioner på rätten till exempelvis a-kassa, föräldraförsäkring och sjukförsäkring.

Jimmie Åkesson (SD) vill att det ska vara större skillnad på att vara svensk medborgare och inte - genom att införa restriktioner på rätten till exempelvis a-kassa, föräldraförsäkring och sjukförsäkring. Foto: TT


Jimmie Åkesson (SD) föreslår ett system där invandrare stegvis ska få ta del av det svenska välfärdssystemet, det skriver Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt förslaget vill Jimmie Åkesson att bara invandrare och flyktingar som arbetar minst ett år under en tvåårsperiod ska ha rätt till barnbidrag, sjukförsäkring och föräldraförsäkring, rapporterar Expressen. Syftet med förslaget ska vara att uppgradera medborgarskapet.  

– Det ska vara större skillnad mellan att vara medborgare i Sverige och att inte vara det, säger Åkesson till tidningen. 

LÄS MER: SD vill ha stopp för medborgarskapI ett längre resonemang menar Åkesson att det i andra länder finns skillnader i mellan asylsökande och och medborgare. Och att de vill att asylsökande ska arbeta för att få rätt till exempelvis barnbidrag eller sjukförsäkring. 

– Gör din plikt, kräv din rätt är utgångspunkten för det här, säger han. LÄS MER: Johan Norberg: Politikerna räddar hellre välfärdsstaten än människoliv

Han säger att Sverigedemokraterna föreslår att den som arbetat sammanlagt ett år under en tvåårsperiod kvalificerar sig till de försäkringar som är kopplade till inkomst, som sjukförsäkring, föräldraförsäkring och a-kassa. 

Sverigedemokraterna diskuterar även om personer som inte är svenska medborgare ska ha rätt att ta del av svensk sjukvård. 

Att kvalificeringsförslaget skulle leda till ökade samhällsklyftor håller inte Åkesson med om: 

– Tvärtom. Det blir ju tydligt då vad du behöver uppnå för att bli en del... Då blir det också mer meningsfullt att sträva efter att bli svensk medborgare, för det ger någonting, säger han till Expressen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro