ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åkesson: SD och M får majoritet – nu skulle vi kunna styra landet

Metro · 22 Jan 2016
Uppdaterad 22 Jan 2016

Foto: Bilden är ett montage. Originalfoto: TT.


Sverigedemokraterna och Moderaterna får 50,2 procent i den senaste väljarundersökningen från Yougov. Står sig siffrorna kan vi bilda en gemensam regering efter nästa val. Det låter drastiskt, men är en realitet i flera av våra nordiska grannländer, skriver Jimmie Åkesson, partiledare, och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

klar

Artikellänk är kopierad

I den senaste väljarundersökningen från Yougov (160121) framgår flera intressanta nyheter. Sverigedemokraterna är inte bara det enskilt största partiet utan slår dessutom rekord i en opinionsmätning med det högsta resultatet någonsin, 28,8 procent. Detta är såklart glädjande nyheter för oss och vårt parti, men rent parlamentariskt är det mer av en symbolisk framgång. Vad som är mer intressant – och relevant – är att mätningen ger en majoritet för M och SD med sammanlagt 50,2 procent.

► LÄS MER: Yougov: MP får lägsta stödet någonsin – SD fortsatt största parti

Frågan man kan ställa sig är vilka möjliga regeringsformer som skulle kunna skapas om denna mätning blir verklighet i nästa val? Eftersom KD hamnar under spärren är de rödgröna sammantaget det relativt största minoritetsblocket. Nuvarande regeringskonstellation samlar bara drygt var fjärde väljare, alltså betydligt mindre än vad SD gör ensamt. Det är osannolikt att riksdagen skulle acceptera en så svag regering. Det är också osannolikt att riksdagen skulle acceptera en renodlad alliansregering, eftersom de inte ens utgör det relativt sett största blocket.

Istället finns ett potentiellt regeringsunderlag bestående av SD och M som alltså samlar egen majoritet. En mitten-högerkonstellation kan framstå som drastisk i svensk kontext, men är verklighet i samtliga av våra nordiska grannländer.

En sådan konstellation skulle alltså enkelt röstas igenom av riksdagen samt få igenom sina budgetpropositioner och övriga förslag utan problem. Finns det då tillräckligt med sakpolitisk närhet för ett framgångsrikt samarbete? Vår bedömning är att så är fallet. Vi skiljer oss ganska kraftigt i en del utrikespolitiska spörsmål, såsom synen på EU och NATO, men detta är frågor som ändå kommer att avgöras i eventuella framtida folkomröstningar. Vi har noterat hur M har tagit flera steg i rätt riktning på invandringsområdet, nu senast vad gäller begränsningen av tillgång till välfärd för vissa grupper av immigranter. Vi vill givetvis ta fler steg än så, men utvecklingen går definitivt i rätt riktning. Vår bedömning är att M:s mer ansvarsfulla inriktning gör att en kompromiss är möjlig. Båda våra partier har också varit kritiska mot flera av regeringens kraftiga skattehöjningar som slår särskilt hårt mot jobben, tillväxten och mot landsbygden. Kan vi dessutom få se satsningar på försvaret, på rättsväsendet, på energin och kärnkraften, på de offentliganställda samt på de fattigaste pensionärerna, så är vi väldigt nära en uppgörelse.

► LÄS MER: Statsvetare: Orealistiskt att SD skulle bilda regering med M och KD

Vi är ett pragmatiskt och ansvarstagande parti. Vi förstår att man inte får gehör för hela sin politik om man inte samlar en egen majoritet. Vi gör inte som MP i den nuvarande regeringen och ställer ultimativa krav eller sätter makten och statsrådsposter före sakpolitiken. Vi är beredda att inom ramen för ett regeringsunderlag kompromissa oss fram, givet att våra väljare får utdelning för sin röst.

I ett läge där SD är överlägset största parti vore det oansvarigt att inte vilja sätta sig ner och diskutera de utmaningar som Sverige står inför.

Jimmie Åkesson (SD)

Partiledare

Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro