ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åkesson: "Ser extremt illa ut"

TT · 15 Nov 2012
Uppdaterad 15 Nov 2012

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar Ekeroths time-out så här: – Det är tveksamt om han i det läge han befinner sig i kan företräda partiets politik på ett bra sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åkesson uppger att man under time-outen ska fundera över om Ekeroth kan företräda partiet framöver.

På frågan om vad han tycker om att SD-riksdagsledamöter kan ses på film med järnrör i handen på stan svarar han:

– Det är klart att det ser extremt illa ut. Att över huvud taget hamna i den här situationen är illa.

Åkesson hävdade också att skälet till att SD-politikerna tagit upp järnrören varit att de känt sig hotade av den berusade man som figurerar på filmen. Han anklagar mannen för att ha kriminella kopplingar.

– Det handlar om att man känt sig hotad av en person som är knuten till organiserad brottslighet, säger Jimmie Åkesson.

Han får också frågor om att SDU kritiserat partiledningens agerande.

– Jag tycker det är djupt beklagligt att vi inte kan stå enade kring detta.

När Almqvist avgick som ekonomisk-politisk talesman uppgav SD-ledaren att förtroendet för honom är förbrukat.

– När det gäller Ekeroth finns inga politiska övertramp. Han befann sig i en situation som är väldigt olämplig. Han gör saker som han i dag själv säger är väldigt olämpliga, säger Åkesson.

– Men han har en förklaring. Han säger att han känner sig väldigt hotad. Han levde och lever fortfarande i en situation med mycket hot. Han säger att han agerade i självförsvar och jag har ingen anledning att ifrågasätta det.

Vad tycker du om att du har riksdagsledamöter som gått omkring på stan med järnrör i handen?

– Det är inte bra naturligtvis. Generalfelet här är att man överhuvudtaget befinner sig i den här situationen. Som politisk företrädare ska du inte befinna dig i en situation där sådant här tumult, tjafs och bråk kan uppstå.

Kan Ekeroth verkligen återkomma som rättspolitisk talesperson sedan väljarna sett honom på filmen?

– Anledningen till att han tagit timeout nu är att han och vi ska fundera över på vilket sätt han kan företräda partiets politik i framtiden. Går det överhuvudtaget? Det finns ingen anledning att hasta fram ett sådant beslut, säger Åkesson.

– Just nu är det som ni förstår ganska kaotisk på det här kontoret.

Hur trovärdig är nolltoleransen om både Almqvist och Ekeroth får sitta kvar i riksdagen? – Det är också en sådan fråga vi måste jobba med och ta ställning till under timeouten. Men det här är oerhört belastande naturligtvis, säger Åkesson.

Partiet står utan både rättspolitisk- och ekonomisk politisk talesperson. Hur stor är krisen i SD? – Den är inte kopplad till vem som är talespersoner för olika frågor. Jag har det yttersta ansvaret för politiken och kan väl rycka in i de fall det behövs. Med det är klart att det här påverkar partiet väldigt starkt. Partiets verksamhet på central nivå präglas starkt av att hantera den här problematiken.

SDU:s ordförande kritiserar din hantering av Almqvist.– Till skillnad från SDU så har vi inte bara ett ansvar internt gentemot medlemmarna utan vi har ansvar gentemot alla väljare som röstat på oss och kan tänka sig att rösta på oss. Vi måste ta andra hänsyn än om vi tycker att en person är trevlig eller inte.

Riskerar nolltoleransen att skapa en stor strid i partiet? – Det är inte min uppfattning så här långt. Många kan tycka att den som blivit föremål för disciplinära åtgärder är en väldigt trevlig person, som man kanske uppskattar på personligt plan, säger Åkesson, som känner ett starkt stöd i partiet för nolltoleransen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro