ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åkessons krav: Alla asylsökande ska hälsogranskas

JENNI KARLSSON · 1 Mar 2016
Uppdaterad 1 Mar 2016
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kräver hälsokoll på alla som söker asyl i Sverige.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kräver hälsokoll på alla som söker asyl i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Sverigedemokraterna har kommit med ett nytt förslag i invandringsdebatten – obligatoriska hälsokontroller på alla som söker asyl i Sverige. Detta för att minska spridning av tuberkulos i landet, rapporterar Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

I helgen kom Folkhälsomyndigheten med nya siffror som visar att fallen av tuberkulos, tbc, ökar kraftigt i Sverige. Av de nya fallen är majoriteten av smittade födda utanför Sverige. Med den anledningen kräver nu SD:s ledare Jimmie Åkesson att alla asylsökande ska genomföra en hälsokontroll, rapporterar Aftonbladet.

– Vi kopplar ökningen av tbc-fall direkt till den stora invandringen. För att obligatoriska undersökningar ska vara genomförbart måste det ske i samband med att man anländer och lämnar in sin asylansökan, säger Jimmie till Aftonbladet.

►LÄS MER: Jimmie Åkessons hyllning till danska ”smyckeslagen”: ”Ett föredöme”

Samtidigt visar samma undersökning från Folkhälsomyndigheten att spridningen av tuberkulos inte ökar inom Sverige, utan att det bara är fler fall som behöver botas. Men Åkesson vill ändå införa kontrollerna i förebyggande syfte.

– Just det är något som riskerar att öka i takt med att vi får hit fler människor som bär på den här smittan. Det är klart att om vi inte gör någonting, om vi inte ser till att undersöka genom obligatoriska hälsokontroller så kommer sannolikt smittspridningen inom Sverige att riskera att öka. Därför måste vi agera nu.

►LÄS MER: Asylsökande får vänta på vård

Att införa obligatoriska hälsoundersökningar skulle bli dyrt för Sverige och Åkesson medger att det skulle kosta väsentligt mycket mer att föra den invandringspolitik som finns i dag om alla asylsökande skulle testas.

– Invandring är väldigt dyrt. De andra partierna pratar väldigt ofta om fördelarna med invandring, men man lyfter sällan de här negativa konsekvenserna, säger han.

Det har inget att göra med asylprocessen?

– Det är i första hand för att man ska kunna bekämpa smittspridning och för att den enskilde ska kunna bli frisk. Jag ser inte att det är kopplat till asylansökan, det här hanteras separat.

►LÄS MER: Nyförlovade par måste genomgå hälsokontroller – för att få gifta sig

Enligt svensk lag ska idag alla som kommer till Sverige erbjudas frivillig hälsoundersökning av landstinget. På Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger handläggare Olle Olsson till Aftonbladet att man gärna ser att så många som möjligt hit genomgår en hälsoundersökning på frivillig väg.

– För att man ska kunna göra tvångsinsatser krävs det ganska mycket. Det finns viss lagstiftning som gör att man kan tvinga människor till saker och ting. Men det här skulle vara ett ganska stort ingrepp. Det handlar även om att följa internationella rekommendationer.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro