ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Akilov döms till livstids fängelse för terrororistbrott

Karl Enn Henricsson · 7 Jun 2018
Uppdaterad 7 Jun 2018
Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse för attacken på Drottninggatan i Stockholm i april förra året. Arkivbild.

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse för attacken på Drottninggatan i Stockholm i april förra året. Arkivbild. Foto: Stefan Nilsson / IBL Bildbyrå


Rakhmat Akilov döms bland annat för terrorbrott genom fem mord. Straffet blir livstids fängelse och livstids utvisning.

klar

Artikellänk är kopierad

40-årige Rakhmat Akilov har erkänt att han med lastbil körde över flera människor på Drottninggatan den 7 april förra året. Fem människor dödades, och 14 skadades allvarligt

Nu döms han av Stockholms tingsrätt för terrorbrott genom mord. Straffet blir livstids fängelse och livstids utvisning.

Förutom för terrorbrott, genom fem mord, döms Rakhmat Akilov för allmänfarlig ödeläggelse. Han döms även för försök till terrorbrott genom 119 fall av försök till mord. Dessutom döms han även för 24 fall för framkallande av faran för annan.

Rätten slår alltså fast att det handlar om terrorbrott och hänvisar bland annat till att dådet påverkade ett ”ett stort antal centrala samhällsfunktioner” och även ”enskilda individer”. ”Gärningar av nu aktuellt slag kan alltså skada det öppna och säkra samhället. Sammantaget är Rakhmat Akilovs gärningar sådana att de allvarligt kan skada Sverige i den meningen som avses i lagen om straff för terroristbrott”, skriver rätten i domen.

Efter att lastbilen körts in i varuhuset Åhléns, släppte polisen foton på en man som tog sig ner i tunnelbanan. Några timmar senare kunde Rakhmat Akilov gripas.

Under rättegången berättade Rakhmat Akilov om syftet bakom attacken. ”Att mörda svenska medborgare. De som befann sig på den här gatan. Att göra en liten egen insats i kampen för att stödja den Islamiska staten”.

Han kommer från Uzbekistan, hade använt sig av minst två olika identiteter i Sverige och skulle utvisas eftersom hans asylberättelse inte bedömdes som trovärdig. Under utredningen framkom att han hade visat sympatier för terrororganisationen Islamiska staten, IS, på Facebook och att han varit aktiv på flera sociala medier med koppling till extremistiska miljöer.

pil
Fakta: Dådet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott och försök till terroristbrott.

Den 7 april klockan 14.53 larmades polisen om att en lastbil kraschat in i varuhuset Åhléns sedan den kört på människor på Drottninggatan.

Fem människor dödades. Tre avled på plats och två senare på sjukhus. Tio skadades, varav fem livshotande. Tre av dem riskerar bestående men till följd av hjärnskador.

Den misstänkte, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Vid häktningsförhandlingen erkände han, via sin advokat.

Efter kraschen utlöste Akilov en bomb, som bestod av fem butangasbehållare och metallföremål, men lyckades inte få den att explodera helt.

Rakhmat Akilov hade fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Avslaget överklagades, men migrationsdomstolen ansåg inte hans berättelse som trovärdig. Utvisningen verkställdes dock inte.

Enligt förundersökningen har Akilov sedan januari förra året varit i kontakt med flera olika kontakter utomlands och för dem uttryckt önskan att ”köra över otrogna” i Sverige för terrorsekten IS räkning.

Källa: Källa: TT, Stockholms tingsrätt  

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro