ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Akilov trodde att IS tagit på sig dådet – "har de inte erkänt det?"

Björn Berglund · 21 Feb 2018
Uppdaterad 21 Feb 2018

Foto: IBL


Terroråtalade Rakhmat Akilov trodde att han kämpade för IS när han dödade fem personer på Drottninggatan. Men terrorsekten har aldrig tagit på sig dådet, vilket Akilov inte verkar ha känt till. "Har de inte erkänt det?" frågade han under rättegången.

klar

Artikellänk är kopierad

Under de två senaste rättegångsdagarna har Rakhmat Akilov berättat om motiven till dådet på Drottninggatan i april. Han var styrd av ”en emir” och han ville skrämma Sverige att dra tillbaka sitt stöd till den internationella koalitionen mot IS, har han upprepat flera gånger.

När målsägandebiträdet Gustaf Linderholm frågade Akilov om hur känner inför att IS aldrig tagit på sig dådet verkade han bli förvånad.

– Har de inte erkänt det? frågade han enligt SVT:s rapportering.

Under dagen har det varit målsägarnas biträden att ställa sina frågor till Akilov. De ifrågasatte bland annat hans tidigare uttalande om att han hade försökt undvika att döda barn i dådet.

Flera av de drabbades advokater pressade också Akilov på frågan om han känner skuld inför vad han har gjort. Den åtalade uttryckte dock ingen ånger och först undrade han om han behövde svara på frågan.

– Jag vill inte såra de drabbades känslor genom att säga om jag ångrar eller inte ångrar det jag gjort, svarade han enligt TT.

På frågan om vad han har att säga till de överlevande, som måste leva med ångest och rädsla varje dag svarade han:

– Det är den allsmäktige Allah som kommer att döma oss och som kommer att förklara för oss vad vi gjorde för fel.

Precis som under gårdagen hörde Akilov fast vid sin starka religiösa övertygelse. Flera målsägarbiträden ifrågasatte Akilovs muslimska tro och om han verkligen handlade i enlighet med islam han dödade civila.

– Det finns inte, under ett krig får man attackera alla som strider mot muslimer, sade han enligt SVT.

pil
Info om huvudförhandlingen:

Förhandlingen hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal, Bergsgatan 50. Målet kommer att avgöras av två domare och nämnd. Ordförande är chefsrådmannen Ragnar Palmkvist och den andra domaren är rådmannen Carl Rosenmüller.

Sal 1, där förhandlingen hålls, rymmer 90 åhörarplatser, som är reserverade för media. I sal 2, som rymmer 60 platser, reserveras för allmänheten och media. Från sal 2 kan huvudförhandlingen följas via ljud- och bildöverföring.

Viktiga datum i rättegången:

13 februari. Inledning, yrkanden, åklagaren påbörjar sakframställning.

20–22 februari. Förhör med den tilltalade, Rakhmat Akilov.

6 mars–2 maj. Målsägandeförhör.

3–9 maj. Förhör med vittnen.

Dom beräknas kunna meddelas före midsommar.

Källa: Källa: Stockholms Tingsrätt

pil
Fakta: Dådet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov står åtalad för terroristbrott och försök till terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande för fara för annan.

Den 7 april klockan 14.53 larmades polisen om att en lastbil kraschat in i varuhuset Åhléns sedan den kört på människor på Drottninggatan.

Fem människor dödades. Tre avled på plats och två senare på sjukhus. Tio skadades, varav fem livshotande. Tre av dem riskerar bestående men till följd av hjärnskador.

Den misstänkte, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Vid häktningsförhandlingen erkände han, via sin advokat.

Efter kraschen utlöste Akilov en bomb, som bestod av fem butangasbehållare och metallföremål, men lyckades inte få den att explodera helt.

Rakhmat Akilov hade fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Avslaget överklagades, men migrationsdomstolen ansåg inte hans berättelse som trovärdig. Utvisningen kunde dock inte verkställas.

Enligt förundersökningen har Akilov sedan januari förra året varit i kontakt med flera olika kontakter utomlands och för dem uttryckt önskan att ”köra över otrogna” i Sverige för terrorsekten IS räkning.

Källa: Källa: TT, Stockholms tingsrätt

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro