ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagare: Den som ser på streamad film sitter inte säker från åtal

Aron Andersson · 12 Nov 2014
Uppdaterad 12 Nov 2014

Foto: TT (genrebild) och skärmdumpar


klar

Artikellänk är kopierad

Rättsläget kring streamad film är oklart. Åklagarmyndigheten tänker inte åtala någon i nuläget, men det betyder inte att den som använder sajterna kan känna sig trygg.

Enligt Medieinstitutet använts piratsajter som Swefilmer och Dreamfilm av en fjärdedel av de som tittar på film och tv på nätet. Men det kan vara olagligt att använda sajterna, och det finns ingen tydlig lagstiftning kring vad som gäller.

– Vi bedömer att rättsläget är oklart när det gäller tittarna. Vi kommer inte i nuläget att väcka några åtal, säger Henrik Rasmusson, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten.

Åklagarmyndighetens utreder i stället själva sajterna och personer bakom dessa, innehållet i utredningarna vill Henrik Rasmusson inte kommentera. Men trots inställningen att inte åtala tittare, är han tydligt med att den som använder sajter som Swefilmer inte sitter säkert.

– Vi kan inte ge carte blanche. Vi förfogar bara över Åklagarmyndigheten. Det kan ju vara så att civila personer väcker åtal. Det finns möjlighet att stämma någon civilt och begära skadestånd.

Metro har tidigare skrivit om hur svenska film- och skivbolag just nu stämmer Bredbandsbolaget i ett försök att få internetleverantören att blockera just Swefilmer och The Pirate Bay. Det var även film- och skivbolag som drev åtalet mot The Pirate Bay och olika intresseorganisationer som tidigare åtalat privatpersoner för fildelning.

Enligt Henrik Rasmusson är det inte alls osannolikt att de även skulle kunna stämma någon som använder streamingsajterna.

– Det finns en del organisationer på det här området som driver en del processer. Om de skulle ertappa någon med att använda streamingsajter så kan jag tänka mig att de skulle vilja få det prövat, säger han.

Även Åklagarmyndighetens inställning i frågan kan komma att ändras framöver.

– Det kan vara så att vi får nya input, det kan ändras i lagtext, det kan komma nya domar, det kan komma lagstiftning från EU. Redan i dag finns domar från EU som talar för att det kan vara straffbart.

►LÄS MER: Streamar du film på nätet? Snart kan sajterna blockeras

►LÄS MER: Bredbandsbolaget: Vi tänker inte blockera sajterna

►LÄS MER: Experten: Så troligt är det att filmsajterna blockeras

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro