ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagare: Hon dödade Linnea

Josefin Svenberg · 14 Sep 2011
Uppdaterad 14 Sep 2011
I går inleddes rättegången i Solna tingsrätt mot den dråpmisstänkta barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. På teckningen ses barnläkaren och hennes advokat Björn Hurtig till vänster. Till höger sitter åklagarna Jenny Clemensson och Peter Claeson.

I går inleddes rättegången i Solna tingsrätt mot den dråpmisstänkta barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. På teckningen ses barnläkaren och hennes advokat Björn Hurtig till vänster. Till höger sitter åklagarna Jenny Clemensson och Peter Claeson. Foto: Lotta Jarlsdotter/Scanpix


Känslosamt när rättegången mot barnläkaren inleddes – tre år efter lilla Linneas död. Åklagaren: Läkaren gav flickan dödlig dos narkosmedel. Syftet med det måste ha varit att beröva Linnea livet”.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea var bara tre och en halv månad gammal när hon avled på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna den 20 september 2008. Hon var svårt sjuk, och läkare och anhöriga kom överens om att koppla ur respiratorn som höll Linnea vid liv. Fem timmar och 17 minuter senare avled hon. I går – nästan exakt tre år senare – inleddes den omstridda rättegången mot den kvinnliga barnläkare som vårdade Linnea. Enligt chefsåklagare Peter Claeson har den 57-åriga läkaren gjort sig skyldig till dråp genom att injicera en dödlig dos av narkosmedlet tiopental i Linnea strax innan hon dog. Motivet var barmhärtighet, enligt Claeson. Under hela dagen i Solna tingsrätt satt barnläkaren med ett svart skynke över huvudet och ryggen vänd mot åhörarna. Några meter bort satt Linneas föräldrar. De var märkbart tagna av situationen. Både när obduktionsprotokollet lästes upp och bilder från Linneas sjukrum visades så brast mamman ut i tårar. – De ville att dottern inte skulle lida. Vad de inte ville var att hennes liv skulle förkortas, sa föräldrarnas målsägarbiträde Peter Althin. Det var efter föräldrarnas egen anmälan om felbehandling som Linneas kropp obducerades och höga halter av morfin och tiopental upptäcktes i hennes blod. – Jag yrkar ansvar för dråp. Jag menar att XX (barnläkaren, reds anm) har berövat Linnea livet genom förgiftning, sa Peter Claeson. Om det inte kan bevisas att just den dosen dödade Linnea har barnläkaren gjort sig skyldig till försök till dråp genom att injicera medlet, menar Claeson: – Syftet med det måste ha varit att beröva Linnea livet. Hela gårdagen ägnades åt parternas sakframställningar. Barnläkarens advokat, Björn Hurtig, meddelade att hans klient förnekar gärningen. När förhandlingarna fortsätter i morgon kommer både föräldrarna och den åtalade barnläkaren att förhöras.

DE FYRA FRÅGORNA SOM MÅSTE FÅ SVAR

Vad dog Linnea av egentligen? 1    Den åtalade läkaren skrev i dödsorsaksintyget att Linnea dog av vattenskalle, hydrocefalus. Men enligt rättsläkaren dog Linnea av en kraftig överdosering av narkosmedlet tiopental i kombi­nation med morfin. Den sakkunnige som Socialstyrelsen anlitat pekar även på att halterna av morfin var så pass höga att de kan ha lett till en dödlig förgiftning.Varför hade hon tiopental i blodet? 2    Enligt åklagaren har den åtalade läkaren injicerat en kraftig överdos tiopental som orsakade Linneas död. Läkaren nekar till detta. Åklagaren ställde sig flera frågor i går. Fanns det några medicinska skäl att ge Linnea tiopental? Injicerades tiopental före eller efter Linneas död? Om inte läkaren gav Linnea medlet – vem gjorde då det och varför?Hur tillförlitliga  är prover? 3    Obduktionen gjordes 24 dagar efter att Linnea avled. Kroppen var i likomvandling när några milliliter blod masserades från hennes lår och enligt försvaret finns det då en risk att provet inte blir rent. Blodet späddes sedan ut för att kunna mätas och även detta kritiseras av försvaret, som menar att Rättsmedicinalverkets slutsatser har låg tillförlitlighet.Felbehandlades Linnea? 4    Frågan som föräldrarna ville ha svar på när de gjorde en polisanmälan. Efter Linneas 15 veckor för tidiga födsel lades hon i respirator och fick en alltför koncentrerad saltlösning. Linnea fick en hjärnblödning. Linnea fick sedan följa med föräldrarna hem, tills hon i september blev akut sämre. Hon opererades den 11 och lades i respirator och avled den 20.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro