ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagare: Inget brott eller tjänstefel

TT · 6 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Polisen


klar

Artikellänk är kopierad

De tre polisernas rasistiska snack vid kravallerna i Rosengård var inte olagligt. Förundersökningen läggs ned. Det blir heller ingen brottsutredning mot Malmös polismästare, som kände till vad som sagts men inte ingrep.Polismästare Ulf Sempert anmälde på fredagen sig själv sedan det uppdagats att han visste om de rasistiska orden innan de uppmärksammades i medierna. I Sydsvenskan tycker Sempert själv att hans förklaringar till varför han inte ingripit luktar "dåliga bortförklaringar".Men på fredagseftermiddagen beslutade överåklagare Björn Ericson på Riksenheten för polismål att inte inleda någon förundersökning mot polismästaren."Inget brott"- Jag såg ingen grund för att misstänka brott eller att starta en förundersökning, säger Ericson till TT.När det gäller anmälan mot de tre poliserna som pratar om "blattajävlar" och "apajävel" på filmen beslutade chefsåklagare Kristian Augustsson, på samma enhet som Ericson, först att inleda en förundersökning, sedan att lägga ned den igen.- Jag har fått in uppgifter om förhållandena under vilka polismännen yttrade sig, och har helt enkelt funnit att det varken har begåtts något tjänstefel eller annat brott, säger han.Redan när filmen dök upp som bevismaterial i målet mot två misstänkta ledare för kravallerna konstaterade förundersökningsledaren i det målet, vice chefsåklagare Bo Birgerson, att inget av brotten hets mot folkgrupp, olaga hot, förolämpning eller förtal var aktuellt, eftersom uttalandena inte gjorts offentligt.

Sven-Erik Alhem.
Sven-Erik Alhem.Foto: SCANPIX

Alhem: Fel att spela upp rasistkommentarer

Det var fel att spela upp ljudet med polisernas kränkande kommentarer i rättssalen, tycker förre överåklagaren Sven-Erik Alhem i Malmö.– Jag skulle aldrig ha gjort det. Jag skulle ha använt filmen, men tagit bort ljudet, säger han till TT.

Som åklagare skulle han dessutom ha kontaktat länspolismästaren.

Alhem utesluter inte att själva uppspelningen av ljudet med de rasistiska uttalandena som "apa-jäveln" och "blattajävlar" kan ha varit olaglig.– Men jag ska inte sticka ut hakan så långt. Jag kan i vart fall konstatera att det framstår som oetiskt att vidarebefordra de här uttalandena därför att de kan spä på fördomar, säger han.

Alhems första bedömning var att det som sägs poliserna emellan knappast är straffbart, därför att uttalandena görs i ett "slutet rum" och inte offentligt. Men eftersom samtidigt en videokamera var i gång inne i bussen med syfte att säkra bevismaterial om kravallerna står och faller den eventuella brottsligheten i uttalandena med om poliserna insåg att också ljudet inne i bussen registrerades av kameran. Om de gjorde det, kommer saken i ett annat läge, enligt Alhem.

Hans omdöme om polisernas snack i bussen är mycket hårt.– Det var det jävligaste jag har hört, säger Alhem.

För åklagaren i det aktuella målet i Malmö tingsrätt, vice chefsåklagare Bo Birgersson, var det självklart att hela filmsekvensen — med ljudet kvar — skulle spelas upp i rättssalen. Han gör därmed en hel annan bedömning än förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.- Som förundersökningsledare har jag en unik insyn i en utredning. Ansvaret som följer av det måste jag hantera så att jag presenterar materialet så att det blir tydligt och synligt för motparten och domstolen, säger han.Att ta bort ljudet skulle, enligt Birgersson, ha varit att förvanska bevismaterialet.- Som att låta bli att läsa upp andra meningen i ett rättsutlåtande, ungefär, säger han.När Bo Birgersson hörde uttalandena på filmen, uttalanden som han betecknar som "väldigt olämpliga och rasistiska", gjorde han först en bedömning av om de kunde vara brottsliga. Han jämförde med brottsrekvisiten för brott som hets mot folkgrupp, olaga hot, förolämpning och förtal. Bedömningen blev att inget av de här brotten var aktuellt, främst eftersom uttalandena gjorts inne i polisbussen. Birgersson kom också fram till att ingen av polismännen rimligen kunde ha förutsett att deras snack flera veckor senare skulle offentliggöras i en rättssal.Bo Birgersson säger att han insåg att filmsekvensen skulle få stor uppmärksamhet. Därför informerade han också sin chef, chefsåklagare Stefan Göransson, med syftet att denne i förväg skulle kontakta polisledningen.Göransson hänvisar till den nu inledda förundersökningen mot polismännen och det faktum att polismästare Ulf Sempert polisanmält sig själv. Eftersom Göransson kan komma att höras i de utredningarna avböjer han nu att uttala sig om vilka kontakter han tog.Av samma skäl vill inte heller Ulf Sempert kommentera, upplyser Malmöpolisens informatör Carin Brange.

Polischef erkänner: kände till påhoppen

Polismästare Ulf Sempert i Malmö hade hört talas om de rasistiska påhoppen i Rosengård redan innan de uppmärksammades i medierna — utan att agera.

Nu anmäler han sig själv.

De tre polismännens rasistiska uttalanden skapade en proteststorm bland medborgare, polisledning och politiker. En av dem som var förvånad och upprörd var Sempert, trots att han kände till uttalandena i förväg, skriver Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro