ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagare: Inte kränkande kalla kollega neger

tt/Emma Björkman · 14 Nov 2014
Uppdaterad 14 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Zakarias Zouhir, ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm.
Zakarias Zouhir, ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm.Foto: Privat

Hur kränkande är det att bli kallad neger på jobbet? Inte så allvarligt att åklagare är beredda att inleda förundersökning.– N-ordet är inte bara kränkande, det är en rasistisk attack, säger Zakarias Zouhir, ordförande för Afrosvenskarna om beslutet. 

"Titta jag är här. Jag sitter här med två negrer". En man i Malmö polisanmälde kommentaren från en arbetskamrat – men förundersökning inleddes inte, rapporterar P4 Malmö.

Ordet neger innehåller inte en så kränkande värdering att det är ägnat att såra en annan persons självkänsla, motiverade åklagaren sitt beslut.

Åklagaren motivering lyder:

"I dagens samhälle torde det råda en allmän uppfattning att ordet neger kan vara negativt laddat och att det därför är olämpligt att använda detta ord. Ordet i sig innehåller dock ingen sådan nedsättande eller kränkande värdering att det är ägnat att såra en annan persons självkänsla"

Personen som anmält händelsen tycker att åklagarens motivering är ytterligare en kränkning.

– De sa att det är inte nedsättande att kalla någon nigger, säger han till P4 Malmöhus.

Beslutet att inte inleda förundersökning överklagades, men inte heller de två åklagare som överprövade tyckte att förundersökning ska inledas, eftersom det bara handlade om ett yttrande vid ett enstaka tillfälle. 

– Det känns som ett stort bakslag. Som att vi tagit två steg bakåt i en debatt som aldrig tar slut. Åklagaren är uppenbarligen inte insatt i vad ordet betyder eftersom han eller hon uttalar sig på det sättet, säger Zakarias Zouhir, ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm.

– Tolkningsföreträdet borde finnas hos de som drabbas av ordet. N-ordet sårar människor. 

klar

Artikellänk är kopierad

tt/Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro