ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagare: Nätet är en gigantisk pengatvätt

Petter Sundsten · 26 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– På en virtuell handelsplats kan man i praktiken trolla bort vinsten, säger Thomas Langrot som utreder ekorelaterade nätbrott.

– På en virtuell handelsplats kan man i praktiken trolla bort vinsten, säger Thomas Langrot som utreder ekorelaterade nätbrott. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Illustration: Ola Gustafsson

E-handeln har exploderat över hela världen. Något som har skapat en gigantiskt stor svart sektor.– Det finns nästan ingen insyn och i praktiken be­gränsade möjligheter att ta ut skatter och avgifter. Då man skapar virtuella handelsplatser så kan man i praktiken trolla bort vinsterna, säger vice chefsåklagare Thomas Langrot, som har utrett ekorelaterade nätbrott.

Han har precis lämnat in åtal mot bolaget Scandinavian Net Logistic som gick från två till gigantiska 370 miljoner kronor i omsättning på bara ett år. Intäkterna kom genom verksamhet på nätet och Thomas Langrot uppskattar att ägarna bakom bolaget har skattefuskat för 30 miljoner.– Det handlar om internetbaserade platser med ägare som vanligtvis inte vill betala skatter eller synas, säger Thomas Langrot.

Eftersom de är virtuella kan ägarna fjärrstyra verksamheten från ett skatte­paradis, trots att den i praktiken hanterats i Sverige.– I regel är det kopplat till att få bort skatter och avgifter, säger han.

Och det handlar om stora pengar. Enligt beräkningar från Skatteverket omsätter internethandeln för konsumentköp 63 miljarder kronor.– Åtminstone fem miljarder kronor per år försvinner i skattepengar, säger Dag Hardysson på Skatteverket som jobbar med skattefusk på internet.

Största andelen av fusket står spel- och porrsajter för. Men även vanliga nätbutiker, speciellt mindre e-handelssajter, struntar i att betala in skatt. Brottsligheten omfattar varor som är både lagliga och olagliga och bakom fifflet står både grovt kriminella och ”vanliga” skattefuskare.

Förra året startade Skatteverket Xenon-projektet som jagade skattefifflare på nätet med hjälp av specialverktyg som scannar av sajter.– Vårt mål är att hitta näringsverksamma personer som inte är registrerade, säger Dag Hardysson.

Thomas Langrot ser både hot och möjligheter för att utreda framtida ekobrott på nätet.– Det är tvådelat. På nätet kan de begå brotten i realtid, samtidigt lämnas digitala fingeravtryck vilket gör att möjligheten att säkra bevisen blivit större, säger han.

Svensk pokerliga tvättade bort 30 miljoner kronor

ÅTAL. Det svenska företaget hjälpte amerikaner att tvätta pokerpengar över nätet.På ett år ökade de omsättning från 2 miljoner till 370 miljoner kronor.

Nu har de åtalats för skattefiffel på minst 30 miljoner kronor och osanna fakturor för minst 263 miljoner kronor.– Bevisningen i målet är väldigt starkt, säger Thomas Langrot.

I USA är nätpoker förbjudet enligt federal lag. Betalkort som Visa och Mastercard tillåter inte deras amerikanska kunder att betala för spel på nätet med deras kort. Där såg Scandinavian Net Logistics en öppning.

Genom att erbjuda betalning för nätpoker via deras betalsystem fick de tillgång till den gigantiska amerikanska marknaden och kunde håva in enorma summor. På ett år gick omsättning från 2 miljoner till 370 miljoner kronor. Men officiellt kom intäkterna från olika nätbutiker.

Våren 2006 slog polisen till och grep flera personer misstänkta för skattebrott och i början av augusti åtalades sex inblandade för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro