ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagare slarvar – utreder inte brott

Anders Hedberg Magnusson · 13 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Maj, som egentligen heter något annat, fick efter egna påtryckningar sitt fall prövat på nytt.

Maj, som egentligen heter något annat, fick efter egna påtryckningar sitt fall prövat på nytt.


klar

Artikellänk är kopierad

Hundratals misshandels- och sexbrott läggs ner utan tillräcklig förunder-sökning. I flera fall förhörs varken gärningsmän eller vittnen.Metro har gått igenom ärenden som enligt Utvecklings- centrum i  Göteborg (UC) utretts för dåligt och därmed tagits upp för ny prövning. I 103 fall under förra året kunde misstänkta sex- och våldsbrottslingar löpa vidare utan tillräcklig förundersökning av åklagare. Trots att offrets rättssäkerhet sätts ur spel, undgår åklagarna i regel disciplinär åtgärd. Fem åklagare lade under förra året ner tre eller fler ärenden som enligt  UC borde ha undersökts bättre.Vanligaste felet är att vittnen eller den misstänkte gärningsmannen inte hörs. Enligt Marianne Ny, vice överåklagare på UC i Göteborg, är utgångspunkten att alla vittnen ska höras.– Ärendena ska drivas så långt som möjligt. I de fall där vi har gjort ändringar har man inte gjort det. Flest felaktigt nedlagda fall under förra året har Stefan Lindblom vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm: fyra stycken.– Jag vill inte kommentera det, säger han.

Maj blev skallad av sin exman

Trettioettåriga Maj skallades och fick en öl hälld över sig av sin före detta man. Ingen idé att utreda, sa polis och åklagaren, och lade ner fallet. – Det var oerhört kränkande att ingen ville lyssna, att ingen trodde på mig, säger Maj. Hon påtalade att det fanns ett tiotal vittnen men trots det gjordes bara ett förhör innan utredningen lades ner.– Jag fick intrycket att jag inte borde bråka mer för då skulle jag  själv råka illa ut.Maj begärde att fallet skulle prövas på nytt.  En ny åklagare tog  över och drev fallet till domstol. I november dömdes mannen. – Jag är nöjd över att jag till slut blev trodd, säger Maj.Åklagaren som lade ner hennes ärende har avböjt kommentar.

Stefan Wahlberg – rättslig expertkommentator.
Stefan Wahlberg – rättslig expertkommentator.

Analys: Medborgarna kommer att ta lagen i egna händer

Misskötta brottsutredningar hotar inte bara brottsoffrets rättssäkerhet utan allmänhetens tilltro till rättsväsendet. Enkelt uttryckt kan man säga att staten har tagit på sig både rättigheter och skyldigheter när det gäller att utreda brott och lagföra brottslingar. Åklagare och polis måste enligt lag inleda och fullfölja en förundersökning så fort det finns anledning att anta att ett brott har förövats. Ett undantag är om det är uppen-bart att brottet inte går att utreda.Om rättsväsendets företrädare inte följer lagen så urholkas hela systemet. Brottsoffer får inte upprättelse, allmänheten bryr sig inte om att anmäla brott och i slutänden kommer medborgarna att ta lagen i egna händer. Detta gäller inte minst så kallade vardags-brott där rättsväsendets ambitionsnivå är som lägst och många offer känner sig bortglömda.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Hedberg Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro