ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagaren: De ska ha maxstraff för mord

Metro · 18 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Åklagaren kräver upp till fyra års sluten ungdomsvård för de fyra tonårspojkar som han åtalat för dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani. Yrkandet framkom när rättegången i går gick in på sista dagen. 

Åklagaren kräver upp till fyra års sluten ungdomsvård för de fyra tonårspojkar som han åtalat för dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani. Yrkandet framkom när rättegången i går gick in på sista dagen.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Åtalet ska ogillas, krävde samtliga försvarsadvokater. Maxstraff för mord, yrkade åklagaren.När Riccardorättegången avslutades i går spelade en Absolut Vodka-flaska och försvarets huvudvittne en stor roll.– Det som var ont visade sig inte vara 100-procentigt ont. Det som var gott var inte 100-procentigt gott, sa en av de åtalades advokat Leif Silbersky i en känslosam slutplädering.Han hävdade att hans klient handlat i nödvärn sedan Riccardo Campogiani slagit honom i ansiktet med en spritflaska. För rätten visade han upp en bild på den åtalade pojkens sönderslagna ansikte.

– Det var en ologisk och felaktig handling, men han handlade i subjektivt nödvärn. Han handlade efter de drivkrafter som fanns i hans 16-åriga kropp – i hans 16-åriga huvud. Det är en barnunges huvud, sa Leif Silbersky.

Silbersky, liksom samtliga andra försvarsadvokater, ansåg att ett av åklagarens viktigaste vittnen inte var tillförlitlig eftersom vittnet var en av Riccardos bästa kompisar. Alla försvarsadvokater krävde friande domar.

Åklagaren Jens Nilsson å sin sida, liksom familjen Campogianis ombud Peter Althin, tycker att bevisningen räcker för en morddom.– Bevisningen är förödande stark. Det är ynkligt att ingen tar ansvaret för vad de gjort, sa Peter Althin.

Han krävde 75 000 kronor i skadestånd från de åtalade, vilket är 25 000 kronor mer än praxis. Jens Nilsson yrkade på fällande dom för mord, vilket innebär fyra års sluten ungdomsvård på grund av de åtalades låga ålder. Dom faller den 7 januari.

”Enbart ett fall kan inte förklara skadorna”

Det går inte att säga vilken spark som dödade Riccardo Campogiani – och därmed inte heller vem som utdelade den.Det är innebörden i rättsläkaren Riita Kauppilas utlåtande om skadorna på 16-åringens kropp. I går pressades hon i rätten av advokat Leif Silbersky, som försvarar en av de mordåtalade pojkarna. Han undrade om de avgörande skadorna kan ha uppstått när Riccardo föll till marken.– Enbart ett fall skulle göra det väldigt svårt att förklara de skador som uppkommit, sa hon.    

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro