ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagaren hotades av 16-åring: Det har påverkat mig hur jag rör mig privat

Karl Enn Henricsson · 23 Aug 2018
Uppdaterad 23 Aug 2018
Kvinnan på bilden är inte personen som intervjuas i artikeln.

Kvinnan på bilden är inte personen som intervjuas i artikeln. Foto: IBL och Polisen


Åklagaren Maria utredde en 16-åring för att ha pistoltvingat ut en ung tjej i skogen. Då hotade 16-åringen Maria via Snapchat. För Metro berättar hon hur hotet har påverkat henne både som åklagare och privatperson. Jag tycke det var obehagligt för jag bedömer honom som väldigt farlig”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

”Knulla åklagaren” stod det på den bild där en person med rånarluva tittar in i kameran.

Den andra bilden höll texten ”Varje hund har sin dag”, följt av två pistol-emojis. De hotfulla bilderna hade publicerats på Snapchat.

Då åklagaren Maria kom till jobbet en måndagsmorgon i vintras fick hon av polisen veta att det fanns en hotbild mot henne.

quotation startMin uppfattning om den här killen är att han är väldigt, väldigt farligquotation end

– Jag tyckte det var ganska obehagligt. Min uppfattning om den här killen är att han är väldigt, väldigt farlig, säger hon till Metro.

Fredagen innan hade hon begärt en 16-årig kille häktad. Han misstänktes bland för upprepade gånger ha misshandlat en tjej, och även under pistolhot tvingat ut henne i skogen. Men tingsrätten valde ändå att försätta honom på fri fot.

Åklagaren: Fick kniv nedstucken i halsen

Det var inte första gången som Maria hade ett ärende med 16-åringen.

– Jag åtalade honom tidigare för grovt rån. En fullständigt försvarslös liten dam blev rånad i hemmet och utsattes för ett riktigt övervåld. Hon fick bland annat en kniv nedstucken i munnen, berättar Maria.

En person dömdes för rånet, men 16-åringen friades.

Efter hotet via Snapchat hade Maria samtal med både polisen, sina chefer och åklagarkammarens säkerhetsavdelning. De kom överens om att hon skulle fortsätta bedriva utredningen mot 16 åringen, samtidigt som en annan åklagare utredde hotet mot Maria.

– Jag har haft ett nära samarbete med vår säkerhetsavdelning för hur vi ska hantera situationen, och jag har följt deras rekommendationer. Jag vill inte gå på exakt vilka åtgärder som vidtagits, men det här har påverkat hur jag rör mig rent privat – absolut.

”Rörde mig inte i offentliga utrymmen”

Hon berättar vidare att hon sedan tidigare har skyddade personuppgifter, och att hon direkt berättade för sin man när hon fick information om Snapchat-hotet.

– Min man känner till det här, det måste han om det händer något. Men jag har inte berättat för mina föräldrar och syskon för att jag vill hålla dem utanför.

Under våren hade Maria ett annat ärende som rörde ett mordförsök, och i det ärendet var 16-åringen kallad som vittne till tingsrätten.

– Han ingår i en konstellation, och under en rättegångsdag greps en person ur grupperingen utanför tingsrätten med en pistol. Det påverkade hur jag ser på hotbilden mot mig, och jag rörde mig inte i offentliga utrymmen på tingsrätten i samband med det målet, berättar Maria.

– Det visade sig vara en kolsyrepistol och var nog inte riktat mot mig utan snarare målsäganden och andra inblandade i målet, men visst – det påverkade mig.

”Dolt, lömskt och halt”

I somras dömdes 16-åringen för bland annat olaga frihetsberövande och grov fridskränkning. Han dömdes även för hot mot tjänsteman på grund av bilderna på Snapchat. Rätten slog fast att bilderna kan tolkas som hot riktat mot åklagaren och skrev i domen att ”Det ligger i brottets natur att det försöker vara dolt, lömskt och halt. NN har inte lämnat någon förklaring till varför han framställt bilderna. Han har endast sagt att han inte tänkt, men gjort något dumt”.

Det totala straffet blev fyra månaders sluten ungdomsvård.

quotation startJag hade sökt det nya jobbet ändå, men det kändes även skönt att få en paus efter hotetquotation end

Maria, som har arbetat som åklagare i Stockholmsområdet under ett antal år, är nu tjänstledig och har bytt jobb.

– Jag hade sökt det nya jobbet ändå, men det kändes även skönt att få en paus efter hotet. Nu är jag i en position där man inte alls är utsatt på samma sätt, säger hon.

Hon har tidigare varit utsatt för drev via nätet, men poängterar att hotet från 16-åringen är det mest allvarliga hon utsatts för.

– Nackdelen med att arbeta som åklagare är att man fattar beslut om människor, som man inte känner, men som sen vill en illa. Vissa verkar tro att åklagare är blodtörstiga och vill sy in så många som möjligt, säger Maria.

Hon fortsätter:

– Som åklagare har jag en skyldighet att utreda brott och en åtalsplikt om bevisningen är tillräckligt stark för att man ska kunna förvänta sig en fällande dom i domstol.

16-åringen har överklagat tingsrättens dom.

Maria heter egentligen något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro