ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagaren i Lena-fallet kritisk mot polisens labb: Ett stort problem”

Karl Enn Henricsson · 9 Jul 2018
Uppdaterad 10 Jul 2018
Lena Wesström, 45, hittades död i ett skogsområde i Örebro i mitten av maj.

Lena Wesström, 45, hittades död i ett skogsområde i Örebro i mitten av maj. Foto: Polisen/Karl Enn Henricsson


Trots att det har gått nästan två månader sedan Lena Wesström hittades död i Örebro, väntar åklagaren fortfarande på analyssvar. Och trots att ärendet rubriceras som mord har det prioriterats ner vid polisens laboratorium, enligt åklagaren. Det är ett stort problem”, säger åklagare Åsa Hiding.

klar

Artikellänk är kopierad

Lena Wesström, 45, i Örebro anmäldes försvunnen i mitten av maj, vilket Metro tidigt kunde berätta. Några dagar senare hittades hennes döda kropp i ett skogsparti drygt 100 meter från hennes hem i området Hjärsta.

– Det är givetvis mycket spår och bevisning som har säkrats och det är ganska mycket som vi har skickat till NFC för analys, och som vi väntar på svar från, säger åklagare Åsa Hiding, som leder mordutredningen.

LÄS MER: Åklagaren om Lena-mordet: Jättemycket teknisk bevisning

NFC, Nationellt forensiskt centrum, ligger under polisen, och har som huvuduppgift att göra undersökningar och analyser.

När väntas svar från NFC?

– Det här är ett förtursmål med hänsyn till rubriceringen, men tyvärr tar det lång tid vid NFC. Och när vi inte har någon frihetsberövad i ärendet så prioriteras det ner hos NFC i förhållande till andra ärenden där det finns frihetsberövade. Så jag vågar inte svara på hur lång tid det kommer ta, säger Åsa Hiding.

Men det har ju gått nästan två månader sen det misstänkta mordet?

– För oss är det tyvärr en ganska kort tid när det gäller NFC. Den här tiden ser vi ofta i ärenden med betydligt mildare brottsrubricering.

”Jag önskar det var annorlunda”

Innan Lena Wesströms kropp hade hittats var en man i 40-årsåldern anhållen misstänkt för människorov. Han släpptes men häktades någon vecka senare misstänkt för mord, vilket han nekade till. Han satt häktad som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden, och efter en vecka försattes han på fri foti början av juni.

Nu finns ingen frihetsberövad i ärenden.

LÄS MER: Uppgift om tidigare våld: Förhörde mannen tog nackgrepp på Lena Wesström

Bevisning kan i många fall vara en färskvara och långa handläggningstider kan inverka negativt på en utredning.

– Så är det absolut, men inte bara i den här utredningen utan i alla utredningar är det ett stort problem, säger Åsa Hiding.

Har ni stött på NFC för att få snabbare svar?

– Ja, jag ligger på och spaningsledaren också. Men det hjälper tyvärr inte utan det här är den verklighet vi har. Jag önskar att det var annorlunda.

NFC svarar på kritiken

Liselotte Nielsen Sundberg, kanslichef vid NFC, vill inte uttala sig om enskilda ärenden, men säger:

– Handläggningstiderna är långa för vissa ärendetyper, men för vissa ämnesområden har vi väldigt bra handläggningstider – narkotika tillexempel.

Hur ser handläggningstiderna ut för mordärenden?

– Det beror på vilken typ av undersökning som är begärd, och vilken prioritet som är begärd i ärendet.

Varför är handläggningstiden lång i vissa ärenden?

– För att efterfrågan är större än vår resurs. Vi har fått en rejäl resursförstärkning de sista åren, ungefär på 25 procent, så vi väntar lite på att den effekten ska slå igenom. Det tar lite tid innan folk blir upplärda, men vi har ändå en produktionsökning på 12 procent under det sista halvåret – det är rätt bra, tycker vi, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

pil
Detta har hänt i Lena-fallet:

• Lena Wesström försvinner under natten till tisdagen den 15 maj.

•  Ärendet rubriceras som ett försvinnande, men ändras sedan till misstänkt människorov.

•  Under onsdagen den 16 maj anhålls en man i 40-årsåldern misstänkt för människorov. Mannen förhörs, släpps och lämnar sedan landet, enligt uppgifter till Metro. Hans bil genomsöks sedan av polis

•  Fredagen den 18 maj går polisen i Örebro ut med namn och bild på Lena Wesström, en 45-årig mamma folkbokförd i området Hjärsta.

•  Lördagen den 19 maj anträffar en privatperson en död kvinna i ett skogsområde i närheten av Lena Wesströms hem.

•  Tisdagen den 22 maj bekräftar polisen att den döda kvinnan är Lena Wesström.

•  Tisdagen den 29 maj anhålls en person som skäligen misstänkt för mord. Polisen bekräftar att det är samme man som tidigare varit anhållen. Under förra året utreddes han för misshandel av Lena Wesström.

• Fredagen den 1 juni häktas mannen som skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden.

• Fredagen den 8 juni försökte åklagaren få honom häktad på sannolika skäl – den högre misstankegraden. Tingsrätten försatte dock honom på fri fot.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro