ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagaren kräver flerårigt fängelsestraff för Ramstedt

Stockholm TT · 9 Sep 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På torsdagen avslutas rättegången mot Ola Ramstedt, förre Dilgentiachefen Håkan Lennersand och en f d projektanställd på Diligentia.

En lång rad vittnen har i Stockholms tingsrätt berättat om turerna kring den ökända samlingsfakturan på 17,5 miljoner kronor. Fakturan gällde bland annat lyxrenoveringar av flera Skandiachefers lägenheter i början av 2000-talet. Skandia fick betala En av lägenheterna var Ola Ramstedts egen och det var enligt Ramstedt meningen att den del av fakturan som gällde lyxrenoveringar skulle betalas av lägenhetsinnehavarna själva. Så skedde inte utan det blev Skandia som fick betala kalaset.

Ola Ramstedt som skrev under fakturan i december 2001 har hela tiden hävdat att det var ett misstag och att misstaget berodde på att den var felmärkt. Han trodde att den gällde ombyggnaden av Skandias huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Åklagaren övertygad om brott Det misstaget kan innebära ett långt fängelsestraff för Ola Ramstedt eller max sex års fängelse. -Det finns ingenting som stärkt de åtalades ståndpunkter. Snarare är det så att bilden av hur det här har gått till har förstärkts till fördel för åklagarsidan, säger kammaråklagare Peter Nilsson till TT. -Jag kommer visserligen att yrka på fängelsestraff, men det blir inte frågan om maxstraff för de tre åtalade. Hänger ihop Ola Ramstedt riskerar också att straffas för bestickning. Förre chefen för Skandias dotterbolag Diligentia, Håkan Lennersand, fick i samband med undertecknandet av fakturan en gratifikation på två miljoner kronor och ett pensionstillskott på fyra miljoner och det var Ramstedt som ordnade fram pengarna.

Enligt åtalet har Lennersand varit med på hela upplägget av renoveringarna och försökt dölja hanteringen och är därför åtalad för grovt mutbrott.

En före detta projektledare på Diligentia är misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman eller medhjälp till grovt osant intygande.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro