ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagaren nöjd med "kristallklar" dom

TT · 20 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Chefsåklagare Tommy Clevenhult kommenterar domen.- Jag är väldigt nöjd med att de fäller till ansvar för uppsåtligt dödande och uppsåtlig grov misshandel. Jag är däremot inte nöjd med rubriceringen, för jag menar att det är mord och försök till dråp. Men jag konstaterar att de har köpt mitt resonemang om att det rör sig om uppsåtligt brott riktade mot de här ungdomarna, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult till TT.

Han tycker att domen är lätt att läsa, förstå och ta till sig.- Resonemangen är väldigt bra om medvetande, uppsåt, nödvärn, påföljdsresonemang, psykiska sjukdomars påverkan på påföljden, och fängelseförbudet. Väldigt lättillgänglig och kristallklar dom att läsa. Man får belyst alla de svåra frågor som saknades i tingsrättens resonemang. Tingsrätten stannade ju vid att konstatera att det saknades medvetande, och då kunde man inte göra en uppsåtsbedömning och det blev stopp där.- Jag köper hovrättens resonemang rakt av. Men jag delar inte uppfattningen, att man uppsåtligen kan döda en människa och gå fri från påföljd. Det kan jag aldrig göra. Man säger att han uppsåtligen har dödat och så får han ingenting.- Men så är lagstiftningen, med fängelseförbud om man bara är sjuk just när man begår brottet och frisk sedan. Är man inte i behov av vård är det fängelseförbud, så det följer ju precis rådande lagstiftning. Men det finns ju en utredning som sitter och tittar över just sådana saker.

Kommer du att gå vidare och överklaga domen till Högsta domstolen?- Det vet jag inte. Jag har bara skummat domen ännu. Jag får läsa den i lugn och ro och diskutera det med riksåklagaren som i så fall får begära prövningstillstånd. Det är väl inte uteslutet eftersom det rör så principiellt viktiga frågor. Det har inte varit så många rättsfall som belyst just det här med medvetande kontra uppsåt, säger Tommy Clevenhult.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro