ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagaren om bilbränderna: Lokalbefolkningen pratar inte

Karl Enn Henricsson · 16 Aug 2018
Uppdaterad 16 Aug 2018
Åklagare Mats Ihlbom efterlyser tips från lokalbefolkningen om vilka som deltog i måndagens alla bilbränder.

Åklagare Mats Ihlbom efterlyser tips från lokalbefolkningen om vilka som deltog i måndagens alla bilbränder. Foto: Privat/Anders Deros, IBL.


Polisen har ett stort filmmaterial där maskerade och mörkklädda personer antänder bilar i Göteborg. Men åklagaren har ett stort problem. Lokalbefolkningen pratar inte”, säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

På filmmaterial från måndagskvällens bilbränder syns hur maskerade personer går från bil till bil och tänder eld.

– Det är naturligtvis lätt att säga att det finns på film, men vi har svartklädda, maskerade män – det är det vi har, säger åklagare Mats Ihlbom, som leder förundersökningen om bilbränderna i Göteborg.

Hittills är bara tre personer formellt misstänkta för inblandning i brandvågen.

– Men lokalbefolkningen pratar inte, även om de säger till er (media) att ”nu måste vi lösa detta”. Men vi får inte in några identifieringar, säger Mats Ihlbom.

Anser du att lokalbefolkningen är tyst?

– Jag vill kanske inte säga att de är tysta, men vi har en princip här i landet om att vi inte kan ha anonyma vittnen och det tror jag är en problematik, men det är en personlig reflektion. Man är rädda helt enkelt.

Anser du att människor vet vilka det här är, men inte vill berätta?

– Jag tror att det är så, men jag vet inte så du kan inte få ett konkret svar i den delen.

Åklagaren berättar att det är en omfattande utredning som kommer att ta tid, och att det i nuläget inte finns någon ytterligare misstänkt.

– Det finns inte någon person i pipelinen för att plockas in. Det är väldigt mycket material som ska sammanställas och analyseras. Förhoppningen är att vi under resans gång får fatt i fler, men det är svårutrett.

Han poängterar att det inte går att identifiera personer utifrån filmmaterialet.

– De är ungefär lika långa och har samma kroppsbyggnad. Vi kommer kunna beskriva ett väldigt bra händelseförlopp och visa precis vad som har hänt, men sen kan vi ha hur många filmer som helst utan att lyckas identifiera individer.

Han fortsätter:

– Vi är beroende av lokalbefolkningens iakttagelser och tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro