ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Åklagaren om friande våldtäktsdomen: Har för avsikt att överklaga

Karl Enn Henricsson · 10 Apr 2018
Uppdaterad 10 Apr 2018
Den friande våldtäktsdomen vid Stockholms tingsrätt har fått hård kritik, och nu meddelar åklagaren att hans avsikt är att överklaga till hovrätten. Arkivbild.

Den friande våldtäktsdomen vid Stockholms tingsrätt har fått hård kritik, och nu meddelar åklagaren att hans avsikt är att överklaga till hovrätten. Arkivbild. Foto: Patrik Nylin/Wikimedia Commons


Mannen friades för våldtäkt trots skador på kvinnan, blodiga lakan och ett vittne. Orsaken var att det inte var “som man tänker sig att en våldtäkt ska vara, enligt Stockholms tingsrätt. ”Min avsikt är att överklaga domen”, säger åklagare Hans Ranholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan avslöjade Metro att en 26-årig man som åtalats för våldtäkt friades av Stockholms tingsrätt. Orsaken var att bland annat att “det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”, enligt en nämndeman. En annan nämndeman menade att ”hon kan ha förorsakat blessyrerna själv”.

Den friande domen har mötts av massiv kritik, och rättsexperten Sven-Erik Alhem kallade den ”urusel”.

– Jag har för avsikt att överklaga domen. Jag kommer luta mig ganska tungt mot den skiljaktiga meningen där bland annat rättens ordförande ingick, säger åklagare Hans Ranholm.

Rättens ordförande och en nämndeman ville döma 26-åringen, som hela tiden nekat till brott, till fängelse i två år och tre månader. De kallade kvinnans berättelse “klar, lång och levande”.

De menade vidare att de dokumenterade skadorna på kvinnan och den tekniska bevisningen i form av blod som säkrats på lakan gjorde att “det är ställt utom rimligt tvivel” att 26-åringen agerat så som påståtts i åtalet.

Men mannen frias eftersom de två andra nämndemännen tycket annorlunda. En av nämndemännen menade att kvinnans berättelse var ”naiv och kan inte leva upp till verkligheten”.

Det var i slutet av februari som kvinnan och den 26-årige mannen tog in på hotell i Stockholm. De hade tidigare haft kontakt via nätet.

– Det här är inte en ovanlig situation. Överfallsvåldtäkter är förhållandevis sällsynta. De flesta våldtäkter sker mellan människor som känner varandra. Inte helt sällan är det situationer där man till och med haft avsikt att ha sex med varandra, som i det här fallet, säger Hans Ranholm.

– Det som gör det här fallet lite speciellt är att det aktualiserar gränsdragningar mellan misshandel och våldtäkt.

Kvinnan blev biten i halsen, fick ett hårt tag om halsen och hår bortslitet, enligt åtalet. Mannen ska också ha hållit fast kvinnan och gnuggat och slagit mot hennes underliv. Under den delen av det misstänkta övergreppet befann sig en väninna i rummet, och hon vittnade till kvinnans fördel.

För den första händelsen åtalades mannen för misshandel, och för den andra händelsen våldtäkt.

– Jag vägde det noga då jag väckte åtal, och jag tycker att omständigheterna som kom fram i tingsrätten ger ytterligare stöd åt min bedömning, nämligen att den första händelsen är en misshandel. Den ligger på gränsen till våldtäkt, men det är inte en våldtäkt. Däremot är den andra händelsen det. Det är min uppfattning och den delades av ordföranden och en nämndeman, säger Hans Ranholm.

Vad tycker du om formuleringarna från nämndemännen som friade?

– Det får stå för sig självt.

Metro har sökt de två nämndemännen som friade 26-åringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro