ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Åklagaren om skändningen av Ebbas grav: "Jag har begärt honom utvisad"

Annica Ögren · 14 Dec 2018
Uppdaterad 15 Dec 2018
Den misstänkta mannen står åtalad för två fall av brott mot griftefriden mot Ebbas grav.

Den misstänkta mannen står åtalad för två fall av brott mot griftefriden mot Ebbas grav. Foto: Polisen


Under det senaste året har Ebba Åkerlunds grav vandaliserats upprepade gånger. Nu vill åklagaren utvisa mannen, men i väntan på rättegången går mannen fri och skändningen fortsätter.

klar

Artikellänk är kopierad

Den misstänkta mannen står åtalad för två fall av brott mot griftefriden av Ebbas grav. Han står också åtalad för att ha skändat en annan grav och för att ha knivhotat en person på kyrkogården.

Enligt Ebba Åkerlunds pappa Stefan fortsätter den misstänkta mannen att skända gravplatsen. Så sent som i veckan iakttog han mannen.

– Jag stötte på honom så sent som i förrgår. Han är ju sjuk och det är därför han gör det, det vet vi redan. Jag ringde polisen, vilket jag blivit tillsagd att göra med tanke på att han tidigare dragit kniv, men deras svar att de var upptagna med annat och hade ingen bil att skicka, säger han och fortsätter:

– Han spottade på mig när jag konfronterade honom.

Går ihop för att vakta graven

Stefan har skrivit om vandaliseringen flertalet gånger i sociala medier. Nu har privatpersoner bestämt sig för att börja bevaka gravplatsen i väntan på rättegången som är planerad till i mars nästa år.

– De kommer bevaka graven ikväll och eventuellt fram till rättegången i mars, vad jag vet. Det här sker utan min insyn.

Åklagaren Ulf Blendow vill nu även att den åtalade mannen ska utvisas, enligt dokument som Metro tagit del av.

Vi har så pass bra bevisning att jag kan låta tingsrätten pröva det här. Jag anser att bevisningen är så pass stark att jag på objektiva grunder kan emotse en fällande dom, och nu är det upp till tingsrätten att bevisningen är tillräcklig. Jag har begärt honom utvisad.

Enligt ett nytt dokument har åklagaren yrkat på att den misstänkte mannen förbjuds att återvända till Sverige på fem år.

Går fri – fortsätter vandalisera

Mannen har polisanmälts minst 16 gånger under de senaste åren, enligt dokument som Metro tagit del av.

Varför har ni valt att inte häkta mannen?

– Det här är polisledda mål där polisen är förundersökningsledare i dessa. De ärenden som vi känner till från åklagarsidan är de som redovisats i form av förundersökningsprotokoll. Hur många ärenden som polisen leder mot mannen har jag ingen kännedom om, säger Ulf Blendow, och fortsätter:

– För att vi skulle kunna gå vidare måste det finnas bevisning. Oftast handlar det om ta någon på bar gärning eller att det finns ett vittne. Det räcker inte att bara påstå att det är samma man.

Den åtalade mannen nekar till brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro