ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åklagaren vill få 15-årig fildelare fälld – överklagar

Fredrik Beckman · 8 Sep 2011
Uppdaterad 8 Sep 2011

klar

Artikellänk är kopierad

15-åringen friades trots att han hade laddat ner filmer via internet, men sa sig inte ha förstått att han spred vidare.
15-åringen friades trots att han hade laddat ner filmer via internet, men sa sig inte ha förstått att han spred vidare.Foto: Mark Femenia /Scanpix

Åklagaren i det uppmärksammade fildelningsmålet där tingsrätten i Göteborg friade en 15-årig pojke hoppas på bättre tur i hovrätten, där fler jurister dömer. Han överklagar nu domen, där 15-åringen friades trots att han hade laddat ner filmer via internet, men sa sig inte ha förstått att han spred vidare. – Jag tycker att tingsrättens bedömning är felaktig, säger åklagare Fredrik Ingblad, som nu överklagar domen till hovrätten. Hela tingsrätten var inte enig i beslutet att fria 15-åringen. En nämndeman och rättens ordförande ville gå på åklagarens linje och döma 15-åringen till skyddstillsyn. Nämndemännen är politiskt tillsatta och inte jurister, till skillnad från domaren. Att det var just juristen i målet som ville fälla spelade också roll för att åklagaren skulle överklaga. – Ordföranden är ju den som är juridisk kunnig. Det har betydelse, säger Fredrik Ingblad. I hovrätten är det två nämndemän och tre jurister som ska döma, där är alltså juristerna i majoritet.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro