ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Akta dig för dessa yrken om du vill leva länge

Sofi Tagesson · 23 Sep 2014
Uppdaterad 23 Sep 2014

Vissa jobb är farligare än andra om du vill leva länge. Speciellt gäller det yrken som inte kräver någon högre utbildning. Som kvinna ska du till exempel akta dig för att bli elmontör – och som man slaktare. Vill du inte riskera att dö kan du till exempel välja att bli tecknare eller sjukgymnast.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är några av jobben som du ska akta dig för.
Här är några av jobben som du ska akta dig för.Foto: Rickard Nilsson/TT/All Over Press

– Det tydligaste mönstret är att de yrken som har krav på eftergymnasial utbildning har låg dödlighet. Chefer har låg dödlighet och även militärer, som är en väldigt liten grupp, säger Örjan Hemström på Statistiska Centralbyrån, som har släppt en rapport om dödlighet inom olika yrkesgrupper.

Dödligheten skiljer sig också mellan könen.

– Ganska mycket beror på att det är en sådan skev könsfördelning i många yrken. Vi har till exempel hantverksyrken där ungefär 95 procent är män och bara 5 procent är kvinnor. Men sedan har vi stora grupper som vård- och omsorgspersonal som domineras mycket kraftigt av kvinnor, men det är en såpass stor grupp att det också finns många män, och där har både män och kvinnor förhöjd dödlighet, säger Örjan Hemström.

För att räkna ut hur hög dödligheten är inom olika yrkesgrupper har forskarna jämfört med genomsnittet för de som är yrkesverksamma. Bland vård- och omsorgspersonal har skötare och vårdare nästan 50 procent högre dödlighet än genomsnittet bland män och 34 procent högre dödlighet bland kvinnor.

– Men det är inte den gruppen som har högst dödlighet. Det finns ju till exempel servicearbetare, alltså yrken som inte har några utbildningskrav, där har kvinnor dubbelt så hög dödlighet som genomsnittet, och män 2,5 gånger. Många av de här jobbar inom bilservice, till exempel tvättar bilar. En annan grupp som har hög dödlighet är maskinoperatörer inom textil, skinn och läderindustrin. Det är en lite mindre grupp, men där har också både kvinnor och män hög dödlighet, säger Hemström.

För kvinnor har elmontörer, tele- och elektronikreparatörer den högsta dödligheten  –  mer än dubbelt så hög som snittet, men det är en väldigt liten grupp, så det innebär att det inte behöver handla om så många dödsfall.

Att bli lärare eller läkare är ett av de säkrare yrkesvalen.

– De flesta akademikeryrken har låg dödlighet. Lärare, dataspecialister, förskollärare, sjukgymnaster och chefer har låg dödlighet.

– Men det finns också lite större yrkesgrupper som har låg dödlighet trots ganska låga utbildningskrav. Där finns till exempel barnskötare och byggnadsträarbetare och inredningssnickare och brandmän, säger Örjan Hemström.

Å andra sidan ökar risken att dö även om du inte jobbar; för män är den 3,5 gånger högre än för dem som jobbar, bland kvinnor 2,8.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofi Tagesson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro