ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Akta hjärtat under VM

Vivvi Toikkanen · 8 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

VM kan vara en stor ansträngning för hjärtat, varnar experter.
VM kan vara en stor ansträngning för hjärtat, varnar experter.

Det är inte bara fotbollspelare som behöver vara i högform under VM. Även den som följer matcherna från soffan mår bra av att förbereda sig fysiskt. Annars kan hjärtat ta stryk, visar forskning.

Flera studier visar att hjärtsjukdomar ökar i samband med viktiga fotbollsmatcher. Under fotbolls-VM i juni 2002 ökade dödsfallen i plötslig hjärtdöd med 63 procent i Schweiz, jämfört med samma period ett år tidigare.

FLER PÅ SJUKHUS Och när fotbolls-VM spelades 1998 togs 25 procent fler personer in akut på brittiska sjukhus på grund av hjärtsjukdom. Dessutom togs flera britter in på grund av astmaattacker och åtminstone en person drabbades av tillfällig dövhet på grund av allt skrikande framför tv:n. 1996 ökade stroke och hjärtsjukdom bland fotbollsdyrkande tyska åskådare: 14 personer dog i hjärtåkommor, vilket motsvarar en 50- procentig ökning, enligt en studie vid universitetssjukhuset i Utrecht i Nederländerna. Kvinnor tycks dock inte ta lika mycket stryk av att titta på fotboll.

FLERA FÖRKLARINGAR Eugéne Katz, hjärtläkare och en av forskarna bakom studien i Schweiz, menar att ökningen av hjärtsjukdomar under VM har flera förklaringar. Spänning och ilska belastar hjärtat i sig, samtidigt som åskådaren sitter stilla länge och kanske frossar i skräpmat och öl. Hjärtat utsätts därmed för flera ohälsosamma risker. Men det går att skydda hjärtat i VM-tider. Till exempel med motion: – Ta gärna en halvtimmes promenad inför matchen. Motion lättar på stressen och hjärtat klarar bättre av akuta stressituationer, säger professor Lars Lind vid Uppsala universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vivvi Toikkanen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro