ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åkte kondomen inte på? Tänk på det här

Ebba Rosencrantz · 10 Feb 2019
Uppdaterad 10 Feb 2019
Blev det ingen kondom vid senaste ligget? Barnmorskan och diplomerade sexualupp­lysaren Åsa Enervik ger råd om hur du kan hantera situationen.

Blev det ingen kondom vid senaste ligget? Barnmorskan och diplomerade sexualupp­lysaren Åsa Enervik ger råd om hur du kan hantera situationen. Foto: Fredrik Sandberg/TT


I stundens hetta är det lätt att glömma kondomen. Men dagen efter kan ångesten över oönskade graviditeter och könssjukdomar ta över. Barnmorskan och diplomerade sexual­upplysaren Åsa Enervik ger råd om hur du kan hantera situationen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Sex & Liv görs i samarbete med RFSU.

Kondom är ett bra skydd mot könssjukdomar och oönskade graviditeter, men trots det åker den inte alltid på när den borde. Om du missade att använda kondom är det första du behöver göra att snacka med den du legat med.

– Prata med din partner och kolla läget. Fråga om hen haft oskyddat sex med någon annan så att du vet om det finns risk att du fått någon könssjukdom. Om du haft sex med en kvinna så kan du fråga henne om hon till exempel äter p-piller eller har någon annan preventivmetod som förhindrar oönskad graviditet, säger Åsa Enervik, barnmorska och diplomerad sexualupplysare.

Testa dig

Om det finns risk att du fått någon könssjukdom så är det viktigt att du testar dig. Det kan du göra på en sex- och samlevnadsmottagning, en barnmorskemottagning eller på en ungdomsmottagning.

– Tänk på att du ska testa dig på alla ställen där du haft sex. Har du till exempel haft analsex så behöver du testa dig för gonorré och klamydia även i anus. Det är också bra att ta ett blodprov. Då är det hiv, hepatit och syfilis som man testar för, säger Åsa Enervik.

Om man är kvinna och inte vill bli gravid finns det saker man kan göra för att minska risken i efterhand. Men det gäller att inte vänta.

– Man kan antingen ta ett akut p-piller eller sätta in en spiral. Akut p-piller fungerar genom att de skjuter upp ägglossningen och förhindrar på så sätt graviditet. De kan tas upp till fem dagar efter att man haft oskyddat sex, men effekten blir sämre ju längre man väntar, säger Åsa Enervik.

Säkraste preventivmedlet

Den säkraste metoden är dock att sätta in en kopparspiral. Kopparspiralen utsöndrar kopparjoner som påverkar både ägget och spermierna så att man inte bli gravid. En spiral kan sättas in i upp till fem dagar efter att man haft oskyddat sex, men ju tidigare desto bättre.

– Spiral är det absolut säkraste sättet om man vill förhindra att bli gravid. Om man väljer att ha kvar spiralen så har man också ett skydd som varar i flera år, säger Åsa Enervik.

Och nästa gång, glöm inte kondomen.

– Du behöver inte älska att använda kondom – gör det ändå. Det är en enkel ångestförebyggare, säger Åsa Enervik.

klar

Artikellänk är kopierad

Ebba Rosencrantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro