ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Aktier och fastigheter bra affär för pensionssparare

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Om man ska spara på lång sikt, en 15 till 20 år, så är aktier oslagbart. Det finns inga andra vettiga alternativ, säger Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh. -Det är bara att titta på statistiken, den är helt tydlig på den punkten. En undersökning från Föreningssparbanken som jämför olika placeringar mellan 1995 och 2005 bekräftar uttalandet. Den visar att 10 000 kronor som investerades i aktier steg med 252 procent. Under samma period gick fastighetsmarknaden i hela landet upp med 97 procent och i Storstockholm med 135 procent.

Ylva Yngvesson, privatekonom på Föreningssparbanken, understryker att man som pensionssparare inte bör lägga alla ägg i samma korg. Och man ska inte lägga allt i så kallat avdragsgillt låst sparande ("vanligt" pensionssparande), i synnerhet inte om man är ung. -Om man är under 35 år har man en spartid på 30-40 år. Mycket kan ändras - regler, omvärlden och det egna livet. Man kanske behöver komma åt pengarna, säger hon. Yngvesson, liksom kollegan Annika Creutzer på Skandiabanken och Cecilia Lager, chef för SEB fonder, understryker att det viktiga är att komma in i något slags sparande. Vilken tid i livet som är bäst för vilken form är helt individuellt. -Man ska inte pensionsspara samtidigt som man kanske tvingas ta dyra topplån på huset, då gör man en dålig affär, säger Creutzer och rekommenderar tre bens-receptet att spara i bostad, aktier och räntebärande papper för en jämn avkastning. Cecilia Lager säger att aktierelaterat sparande eller att köpa bostad är nödvändigt om man ska få ut mer än bara inflationsskydd på sina pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro