ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Aktier säljs i panik

Andreas Jelvefors · 19 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

Sparare med för hög belåning drabbas av raset

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Ola Gustafsson

Panik utbröt bland många aktiesparare när börsen i går, efter flera dagars kraftigt fall, fortsatte nedåt. På förmiddagen trycktes många bolags aktiekurser ner på nivåer som inte ens olyckskorpar kunde drömma om för ett par veckor sedan. Många paniksålde. Andra passade på att köpa. Före inledningen av fallet hade belåningen av aktier aldrig varit större i Sverige. Och just de som har tagit lån är de som tycks ha tagit mest stryk av den negativa utvecklingen.

TVÅNGSSÄLJER – I dag (läs: i går) har vi fått börja tvångssälja aktier åt kunder som inte stoppat in egna pengar i depån eller självmant sålt för att täcka upp sin överbelåning, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza, Sveriges största nätmäklare av värdepapper. Cirka 10 000 Avanzakunder är belånade. Ett tusental av dem ligger nu på gränsen till att bli överbelånade, enligt Avanza. Situationen är densamma bland kunder som handlar hos andra aktiemäklare.

VILL INTE SE RISKERNA – Många vill inte se riskerna i sitt sparande och agerar inte. Andra panikagerar och säljer till och med läkemedelsaktier, som normalt sett inte ska påverkas lika mycket av ett sådant här fall, säger Claes Hemberg.    

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro